Басейните от благородна стомана – най-изгодната дългосрочна инвестиция

logo-BG-i-love-waterЕ
Сдружение „Аз обичам водата“
25.02.2009
Възраждат минералните бани във Вонеща вода
24.03.2009
Steffen_002

Г-н Щефeн Мьонх е мениждър на представителството на Berndorf Bäderbau за България. Австрийската компания Berndorf Bäderbau вече повече от половин век се утвърждава като водещ производител на системи и съоръжения за плувни басейни. През 1960 г. световноизвестният вече производител на прибори за хранене поставя началото на нова дейност – басейни от алуминиева ламарина. Следват поредица от разработки и подобрения на продукта, които през 70-те години водят до началото на индустриално производство на басейни от благородна стомана. Днес Berndorf Bäderbau е световен лидер в този пазарен дял с портфолио от над 5000 басейна, частни и обществени, реализирани в различни краища на света. От тази година Berndorf Bäderbau стартира активна дейност и в България.

–    Г-н Мьонх, сред професионалните среди се твърди, че басейните от благородна стомана са на практика вечни. Кои са всъщност най-важните характеристики на този продукт, обуславящи дългия му живот и безпроблемната му експлоатация?

–    Басейните, които предлагаме, са от благородна стомана, която е еластичен материал. Благодарение на нея  басейнът не променя формата си и не потъва след дълга експлоатация. Гладката повърхност без фуги спомага  за трайната водонепропускливост. Стоманата не реагира при минусови температури, с което отпада изискването за  специални мерки за зазимяване – няма опасност от поражения вследствие на замръзване, не се налага източване на басейна в студените месеци и се улеснява неговата поддръжка.–    Размерът и формата на коритото са от съществено значение за всеки басейн. В какви граници трябва да се простират фантазиите на вашите клиенти, ако те са крайни потребители с малък частен обект или пък са инвеститори с проект за сложна обществена поръчка? И има ли въобще басейни, които не може да изпълните?


–    Ние не бихме поставили граници на нашите клиенти. Когато става въпрос за големината, трябва да уточним, че при изграждането на басейните се поставят големи платформи от благордна стомана и след това биват  заварявани на място. Разбира се, големината е по-важна при обществените поръчки, отколкото при частни клиенти, които предпочитат по-малки корита.  Формата на басейна също не представлява проблем за нас. Всички атракционни съоръжения , както и допълнителни оборудвания могат да бъдат вградени в басейните от благородна стомана.

–    В България, както и по целия свят повечето проекти за басейни се изготвят от архитектурните бюра. Имате ли изградена програма за работа с архитекти?

–    Подготвили сме различни материали, които  предоставяме на архитектите с цел подпомагане на тяхната работа. Те съдържат много полезна информация и важен опит, събиран от Berndorf Bäderbau през последните 40 години, относно планирането и реализацията на басейни от благородна стомана.

–    Разкажете ни малко повече за хигиената на басейните от благородна стомана. Вярно е, че това е материал с естествени антибактериални качества, но това не е достатъчно, нали? Предлагате ли специални системи за пречистване на водата или за  поддържане и гарантиране на хигиената в коритото, които да са в помощ на благородния материал?

–    Тъй като басейните от благородна стомана имат гладка повърхност, е необходимо да се почистват веднъж годишно. Това става изключително лесно. Самият басейн се изпразва и се почиства с вода под високо налягане. Ако се е образувала варовикова утайка или мазни ръбове от плажно мляко, те могат да се почистят с киселина или с обикновен непенещ се, почистващ препарат. Ако трябва да сравним почистването на един обикновен басейн от плочки  и на басейн от благородна стомана, нашият продукт се почиства за половината от времето.

–    В България има много много селища с естествени минерални извори, в които туристическата индустрия тепърва ще се развива, следователно ще се правят и много нови басейни. Има ли съществена причина, поради която инвеститорите категорично да предпочетат вашия продукт?

–    Специално за тези клиенти мога да кажа, че басейните от благородна стомана са с много предимства. В началото разходите по построяването на басейн са по-високи. Погледнато в дългосрочна преспектива обаче, нашите басейни са без конкуренция като цена, като се имат предвид издръжливостта на материала, непроменящият се външен вид, както и дългогодишно развиваните технологии и 10 или 20 години след изграждането. Това е и една от причините, поради които на места с минерални извори в Швейцария, Австрия, Германия и др. биват построявани предимно басейни от благородна стомана.

–    Да си поговорим за пари. Благородната стомана не е евтин материал, следователно стоманеният басейн не е сред продуктите с нисък бюджет. Каква е минималната сума, която трябва да е предвидил клиентът, преди да се свърже с вас, и имате ли разработени схеми за оптимизация на планирането по изготвянето и осъществяването на проекта.

–    Ние имаме стандартна програма за частни клиенти, която ни позволява да им предложим басейни от благородна стомана на много по-ниски цени. Разбира се, допълнително оборудване и различни атракции могат да бъдат включени в офертата. Всяко запитване е разглеждано поотделно и се обработва с много прецизност от наша страна.

–    Какви са плановете ви за България и предвиждате ли специална програма на работа, съобразена с условията на живот тук и темповете на икономическо развитие на страната?

–    Разбира се, ние познаваме пазара в България. По отношение на географското си и климатично разположение България не се отличава твърде много от Австрия. Също така има много прилики по отношение на минерални и термални басейни в двете страни. Това още повече ни показва, че басейните от благородна стомана ще бъдат толкова необходими в България, колкото са и в Австрия.


ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар