Какво ново?

sonoIO
SONO IO – малък, практичен и естествен
27.10.2009
Какъв аромат съм?
07.01.2010
Пракаш Белвал, йогамастерПракаш БелвалВсеки  човек във всяко действие или нещо, от каквото се състои, търси нещо ново. Търсенето е за нещо непознато. Търсенето е, за да докоснеш това, което не си докоснал досега, или да опиташ това, което не си опитвал. Или да знаеш това, което не си знаел, или да научиш това, което не си научил. Всичко, от което се състои светът, дори и най-старото и най-познатото нещо, има потенциал да ни се представи като ново. Както с любимата книга, която препрочитаме в различни моменти от живота си и винаги откриваме в нея нови неща. Те, новостите, избликват заради сегашното ни състояние и настоящото ни търсене. Така хората от едно и също нещо правят най-нови открития, създават най-нови методики.

Цялото търсене е за новото

Всичко, което се случва в света или в съзнанието на човек, е следствие от собствените търсения, които не престават дори докато чете тази статия.  Ние знаем как въздействат върху собствения ни Аз модата, изкуството, науката, музиката. Какво правяг начинът ни на живот, интериорът, колите, бизнесът, инфлацията със самите нас. Всичко това се случва заради новото. Какво би станало с всички тези индустрии и звезди, ако го няма търсенето. Но, слава богу, има го. Търсенето за новото го има. Заради това всички се стремят да докосват най-новото, да видят най-новото, което е от сега. Новите ни дрехи, обувки, коли, къщи и всички принадлежности. Заради това се откриват нови и нови хоризонти пред човечеството. Когато започнем да наблюдаваме вътре в нашето съзнание този механизъм  на търсене на новото, тогава и ще започнем да го забелязваме. Търсенето на новото е нашето вътрешно движение, това, което се случва вътре в нас. Ние сме способни да откриваме и създаваме новости в себе си, както и в света. Това е механизъм, който се нуждае от вътрешна употреба. Често човек изоставя себе си и изцяло става търсач на новости. Има хора, които са изгубени по модата, по начина на хранене, по религията, по всичко, което предлага нещо ново. Те са забравили, че най-важен е човек и след това всичко около него. Това може да е едно нещо, може да е всичко. Това може да е, но не и преди него.

Какво ново има сега

Това е въпросът. Къде е границата между новото сегашно и обичайното старо? Къде е границата между развлечението и скуката? Какво е това непрестанно търсене на новото и отдалечаване от скучните неща? Къде е граничната линия?
Естествено, в твоето присъствие. Естествено, в това, че ти съществуваш в това пространство и време. Ти си това всичкото и му придаваш значение. Търсенето, докато се концентрира в нивото на  дрехите и обувките, е добре. Но когато се насочи към  семейството, приятелите, емоционалните привързаности, околната среда, то приема много различен вид. Лесно можеш да смениш блузата или обувката. Лесно е да придобиеш нова кола или къща, но когато търсенето се насочи към отношенията с любими хора, тогава възниква истинският въпрос. Тогава настъпва момент да търсиш нови начини за действие или общуване. Да приемаш, да присъстваш. Тогава идва моментът да търсиш вътре в себе си нови начини на изразяване, общуване и реагиране. Как с един и същ човек ще съумееш да създаваш нови теми на разговор.

Новина

Всички търсят новината. Колко много вестници, телевизии, радиа обещават. Обещанието на новината. Колко  хора сутрин се събуждат и първо разлистват вестника. Някъде дълбоко в себе си всички искаме да се запознаем с новия свят. Искаме да се запознаем с това, което се е случило по време на нашия сън. Затова ние търсим новините. Търсим адаптация с околната среда. Просто за да знаем и опознаем събитията. Събитията, с които ние се асоциираме или деасоциираме. Знаем за собствения лагер, както и за лагера на отсрещната страна.

Как да търсим нови неща и да ги забелязваме

В ежедневието си общуваме със собствените представи за света. Просто виждайки едно нещо, ние забелязваме и реагираме спрямо него по определен начин. Докато не започнем да забелязваме собствения начин на реакция, ние ще търсим начините навън. Но ако се вглеждаме в собствения начин, ще започнем да забелязваме как ние забелязваме. Един художник може да забелязва най-различни нюанси на червено или синъо. За математика цифрите имат друго значение. За физика физическите закони навсякъде присъстват. За артиста начините на изразяване са нови открития на общуване. За един химик химичните формули действат. Сега какво се случва с нас, ние решаваме. Ние решаваме нашето поведение, както и реакциите – какви да са те. Ние решаваме дали да възприемаме и реагираме по стария начин, или да търсим нови начини на забелязване. Когато започнем да търсим нови начини, започваме да ги откриваме. Каквото търсиш, намираш. Започваш да намираш това, което търсиш. Ти го можеш някъде дълбоко в себе си, знаеш това.

Нови начини на реагиране

Тъкмо когато започваме да забелязваме начините на реакция и начините на възприемане на света, се случва новото. Новото, което е скрито в нас и търси нови начини за излизане. То избликва и ние започваме да откликваме на много неща. И вече виждаме това, което не сме виждали досега, и нови и нови начини вече излизат пред нас. Докато ние търсим вътре в нас. В ежедневните неща има скрита вселена. Дали можем да я забелязваме? В простите неща е ключът на живота. Започваме да откриваме най-различни и приятни хора и в това има нещо велико. Дали можем да откликнем на това? Така започва вътрешната информация. Забелязвайки, откривайки и откликвайки на собствени реакции.

Как да намерим новото

Много е лесно да смениш старите вещи, но дали това е решение. Ние всеки ден сменяме нещата. Ние всеки ден придобиваме нови вещи. Но това едва ли ни дава нови усещания. Със стария си телефон можем да направим нов разговор. Със старите си обувки можем да направим нова крачка. Със старата си блуза можем да излезем отново навън. Най-скъпата блуза сама по себе си не е приятна разходка. Всички тези неща са важни, но ти си най-важният. Ти си този, който решава, ти си този, който взема решенията. Ти можеш да направиш едно нещо по много различни начини. Ти имаш тази заложба. Има начини, има най-различни гледни точки, както и тази е една от тях. Ако тази гледна точка може да разшири твоята гледна точка, значи работи. Опитай да го прилагаш, да вкараш нещо ново в твоето ежедневие. Нещо ново. Твоето ежедневие, ти можеш да го превърнеш в една новина. Новина за теб самия. Твоето откритие и умение да откриваш е уникално. Уникално ново. Откривай го. Откривай, като забелязваш, че откриваш. Това е откриването на новия аспект в себе си. С този аспект ти можеш да откриваш във всяка една сфера. И там, където ти е интересно. Какво ново има в този аспект. В теб и около теб.

Вашият коментар