Сауна вкъщи?

grander003
СЪЖИВЯВАНЕ НА ВОДАТА?
09.01.2010
Лондонска градска тоалетна
Само за жени
11.01.2010
Видове сауна и как да я използваме

Избирайте я според материала и размерите

Искате да си имате лична сауна? Не такава, която да делите с други, съвсем непознати хора. Да ви е на крачка от спалнята и душа, а не на километри от дома. Възможно е. На българския пазар вече има немалко фирми, които могат да ви проектират, изработят и оборудват домашната сауна. Но каква да е тя – голяма или малка, с електрическа печка, с въглища или с инфраред? Важно ли е дървото? А аксесоарите? Ето някои от отговорите на тези въпроси, които ще направят избора ви по-лесен и по-добър.

Материалът е един от най-важните компоненти на сауната. Родните фирми изграждат конструкцията на кабината както с българска иглолистна дървесина, така и с вносно, предимно финландско дърво. Българският материал смъква крайната цена, само че невинаги е добре изсушен. Възможно е чеповете му да сълзят или пък от високата температура дъските да се изметнат. Дървесината, произведена в скандинавските страни, е най-качествена. Финландските фирми са световни лидери в подбора, сортирането и сушенето на ела, смърч, бор или кедър за сауни. Цената е по-висока, но гарантира качество, удобство и издръжливост. Възможно е сауната да се изпълни от комбинацията между роден и вносен материал и така да се постигне оптималното съотношение между цена, качество и удобство. Много фирми правят стените на кабината от чам, а пейките от скъпото, но гладко дърво абачи. „Каталиеви” пък вече изпълнява конструкцията на сауните от липа – сравнително евтино и без чворове дърво. Фирми като „Тарина Дизайн”, които предлагат продуктите на известни чужди марки като шведската Tylo, ще ви направят кабината от американски бор, ела и най-скъпото, но и считано за най благородно сред материалите за сауна дърво – кедър. Възможни са и комбинации между материала за конструкцията и пейките, но само от разновидностите, включени в листата на марката. Все повече европейски производители включват в колекциите си и комбинации с алуминий. Бляскавият метал най-често се използва като рамка на стъклената стена или врата, а вече има и модели, които изцяло са „опаковани” с метал. Тази тенденция вдига цената на сауната в пъти, но пък я превръща в модерен и луксозен домашен кът. Родните фирми също се стараят да са в крак с модната вълна. Интересни дизайнерски решения предлагат в ArtPro. Някои от последните им проекти включва методика за градене на стени от камък и дърво.

Размерите  на сауната също са от значение. От тях зависят комфортът, но и икономичността на съоръжението. Колкото по-малка е кабината, толкова по-евтина ще е тя, факт. Не я правете по-малка от 90х90см, съветват специалисти, ще ви въздейства клаустрофобично. Голямата сауна обаче също има недостатък – харчи много енергия за затопляне. Размерът 2х2м е оптимален за вкъщи, отбелязват специалистите. Повечето фирми изработват кабинките по индивидуален проект, така че на практика те могат идеално да се съобразят с индивидуалните особености на пространството. Шведските сауни Tylo, които ще ви предложат в „Тарина Дизайн”, са на готови модули. Изборът им може да се направи по каталог, в който са описани с точност до милиметър габаритите на съоръжението.
Сауната не може без печка. И от нея най-вече зависят разходите по кабинката. Всяка специализирана фирма ще ви предложи и варианти за отопление. Има модели на дърва, на електричество в комбинация с вулканични камъни и с инфрачервени лъчи. Икономичността на всички тях зависи от пространството, което ще трябва да затоплят. Най-добре е да ги избирате със специалист, който да съобрази мощността и режима им на работа с кубатурата на сауната. Печките обикновено се управляват от командно табло. С него не само се пали печката, но и може да се настройва температурата, да се задава отложен старт, автоматично да се задействат режими за сигурност, да се включват осветление и радио или периодично в кабината да се впръскват аромати. Колкото повече електроника обаче е вградена в системата, толкова по-скъпа е тя.  

Вашият коментар