Генералният секретар на ООН призова за международно сътрудничество за спасяване на Аралско море

HappyBath_16x17cm_fin
HappyBath – компактна дизайнерска серия от Fayans
13.03.2010
interior_selo5
САЩ отпуска $ 7,5 млрд. пакет от помощи за Пакистан
20.03.2010
LPG_2

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун направи работно посещение в пет бивши съветски републики, разположени около водите на Аралско море и призова лидерите да работят заедно, за да спасят Аралско море от изчезване, съобщава Ройтерс. Генералният секретар на ООН нарече Аралско море “една от най-лошите екологични катастрофи в света” и призова страните да обединят усилия за решаване на кризата. Четвъртото по големина езеро в света днес е със сериозно намаляла водна площ и това е резултат само на 50 години.

Бан полетя над басейна с хеликоптер и сам се убеди в наличието на суха сол, която се разпръсква във въздуха в следствие изпаряването на водата.

Морето активно намалява размерите си  от 1960 година, когато съветските плановици решават да източват водите към Узбекистан за  напояване на местното производство на памук. Оттогава, морето е намаляло с около 70% ,а наличната му  вода е станала по-солена, поради увреждане на риболовната индустрия в района.
„Това е ярък пример за това, какво се случва, когато пренебрегнем нашата околна среда, когато се отнасяме зле с природата“ каза Бан.
Заради  процеса на изпарение във въздуха на целия район се носи солен пясък, който измъчва жителите и им създава  здравословни проблеми. Според доклади на The Huffington Post  соленият прах с помощта на вятъра  може да стигне чак до Япония или скандинавските страни.

източник:circleofblue.org

Вашият коментар