ЕК: Проблемът с недостига на вода ще се задълбочава

interior_selo5
САЩ отпуска $ 7,5 млрд. пакет от помощи за Пакистан
20.03.2010
Индийските градове насочват усилия за събиране на дъждовна вода за битови нужди
20.03.2010

Експерти: По-висока цена ще предпази водата от изчерпване

Необходими са повече ефективност и усилия при определянето на цените, за да се справим с прекомерната експлоатация на водните ресурси в Европа, заяви Европейската комисия (ЕК) в доклад, посветен на европейската стратегия за справяне с недостига на вода и сушите, съобщи EurActiv.

Докладът посочва, че в някои европейски страни вече се усеща „постоянен недостиг в цялата страна“. И макар гражданите на най-южните страни, начело с Кипър, в момента най-силно да страдат от недостиг на вода, Брюксел очаква проблемите с водата да се разпространят също в Източна и Централна Европа. Чехия вече е съобщила за частичен недостиг на вода в някои райони, а Франция и Белгия са докладвали за преексплоатация на водоизточници, пише още в документа.

Рамковата директива за водите на Европейския съюз вече изиска от държавите-членки да изградят ценови стратегии, които да стимулират ефективното използване на водите. Все още обаче не е постигнат съществен напредък. Крайният срок за представяне на националните планове за управление на речните басейни в Европа беше през март 2010 г. Въпреки това в редица страни консултациите за плановете едва сега започват.

Комисията вече предприема някои подготвителни мерки преди прегледа на политиката за справяне с недостига на водата и сушите през 2012 г. През 2010 г. основният акцент ще падне върху ефективността, икономиите във вътрешното използване на водата, намаляване на загубите и водната ефективност в селското стопанство. Институцията планира до края на годината да представи и проект за директива относно възможностите за икономии на вода в сградите.

Вашият коментар