Индийските градове насочват усилия за събиране на дъждовна вода за битови нужди

ЕК: Проблемът с недостига на вода ще се задълбочава
20.03.2010
Antrax_03
Хималайските ледници се топят
20.03.2010

Националните и местните власти създават нови правила и източници на финансиране за увеличаване  добива на  вода.

Много индийски градове не разполагат с достатъчно прясна вода.  Изграждането на язовири и обществена канализация са непосилно скъпи дейности за местните общини. Те предпочитат да изграждат системи за събиране на дъждовна вода, защото са много по-евтини.

Покривните системи за събиране на дъждовна вода са задължителни за новите сгради в 18 от 28 щати на Индия. Изграждането им се поощрява и с допълнителни средства, отпуснати от правителството в тази насока.
Около 50 на сто от средствата за развитие на селскостопанските райони в Индия са били използвани за изграждането на системи за събиране на вода, заяви министърът на селското стопанство пред  Прес тръст на Индия.
Наредбата всички нови сгради в Бангалор да имат системи за събиране на вода от тази година ще се отнася и до всички градове в щата Карнатака, според DNA Индия.  Държавата обмисля също специални преференции за гражданите, които инсталират такива системи в домовете си.
Резервоарът за дъждовна вода в  Бангалор е в състояние да осигури вода за битови нужди нужди за срок от шест месеца  в годината.

Дирекцията по водите в Делхи също предвижда програма за  предоставяне на техническа подкрепа и финансови стимули за жителите и фирмите, които искат да инсталират системи за събиране на дъждовна вода.  Вече съществува изискване правителствените сгради в столицата да се оборудват с  подобни системи.

Въпреки, че мерките са приети на най-високо държавно ниво, същинското строителство и монтаж на системи за дъждовна вода се движи с много бавни темпове. Причината  е в липсата на наказателни мерки от страна на държавните органи, посочва  Телеграф “ Индия.

Повечето системи за дъждовна вода се инсталират на покривите на сградите.  След валежа водата попада от улуците в тръби, които отвеждат до общ резервоар. Събраната вода може да бъде използвана за битови нужди или за презареждане на подземните водоизточници.

Според изследване направено през август 2009  индийските граждани считат замърсяването на водите и недостига на прясна вода за едни от най-сериозните екологични проблеми в страната.

Източник: circleofblue.org

Вашият коментар