САЩ отпуска $ 7,5 млрд. пакет от помощи за Пакистан

LPG_2
Генералният секретар на ООН призова за международно сътрудничество за спасяване на Аралско море
20.03.2010
ЕК: Проблемът с недостига на вода ще се задълбочава
20.03.2010
interior_selo5

Почти половината от средствата за Пакистан ще бъдат изразходвани за напояване, както и за  проекти заизграждане на  водната инфраструктура

Подобряване на системите за напояване, както и осъществяване на проекти по водната инфраструктура са приоритетни цели  за пакета от помощи за Пакистан, публикуван в доклад на  Държавния департамент на САЩ на 15 декември 2009г.


Стратегията  за подпомагане на Пакистан е за срок от 5 години и предвижда пакет от помощи на стойност  $ 7,5 млрд. Близо 1,5 милиарда щатски долара ще бъдат похарчени още през първата година.

„Инвестициите в селското стопанство на Пакистан целят справяне с предстоящата водна криза, проблем, който пакистанците нееднократно поставяха пред  секретаря Клинтън по време на визитата й през октомври 2009  в Пакистан „, се посочва в доклада.

Глобалното затопляне вече поставя пакистанците пред необходимостта от промяна на наличната им инфраструктура по отношение управлението на водите. Най-големият водоизточник в страната река Инд се захранва от Хималайските ледници. Те обаче активно се топят и това обрича Пакистан на реална опасност от липса на питейна вода. Този проблем се усложнява и от неефективна ВиК мрежа, която е причина за почти 50% загуби на вода.

Пакетът от помощи, отпуснат от Департамента на САЩ ще се насочи най-вече към земеделието за  реиновиране и  разширяване на водоснабдителната мрежа, с което се очаква да се стабилизират селските райони на  Пакистан.

Помощта на САЩ идва в момент на върхови ангажименти, предприети от самото правителство на Пакистан по отношение на новата водна инфраструктура на целия регион. През 2001 година WAPDA – върховният орган на страната за контрол на водите обяви Визия 2025, която представлява водна стратегия  на стойност 33 милиарда щатски долара. Благодарение на тези огромни инвестиции капацитетът на страната за генериране на елктроенергия от ВЕЦ ще се увеличи тройно. Визия 2025 включва проекти за изграждането на нови язовири както и за  разширяване на съществуващата мрежа, за изграждане на пречиствателни станции. Финансирането на тези проекти ще е от вътрешни източници, от Азиатската банка за развитие, Световната банка и различни национални агенции за развитие.

Водоснабдителната система на река Инд е сред най-големите в света и на територията на Пакистан включва 12 речни ръкава и 45 основни изкуствени водни канали. Пакистан се включва в системата след споразумение с Индия, подписано през 1960 г., което урежда  контрола между двете страни над р. Инд и притоците й.

Напоителните системи за земеделието са от съществено значение за икономиката на Пакистан.  По данни  на WAPDA близо 70 на сто от износа на страна представлява продукти на селското стопанство.

Много пакистански военни лидери обаче се портивоставят на планираната от САЩ финансова помощ и виждат в това опит от страна на Америка да се наложи във вътрешната политика на страната.

Източник: USAID

Вашият коментар