Хималайските ледници се топят

Индийските градове насочват усилия за събиране на дъждовна вода за битови нужди
20.03.2010
Арабският свят е сред най-уязвимите от климатичните промени
20.03.2010
Antrax_03

Въглеродните емисии и глобалното затопляне са причина за топенето на Хималайските ледници, алармират последните световни доклади.

Темпото на намаляване на гигантските ледени блокове в тази част на света е много по-бързо в сравнение с други точки на планетата и ако това темпо се запази е твърде възможно по-голяма част то тях да изчезнат до 2035 година, съобщава доклад на  IPCC  – Междуправителствена експертна група по изменение на климата.

Топенето на ледниците може да предизвика големи наводнения надолу по веригата, природен ефект, познат като  ледени наводнения , които се случват по-често през последните години, посочват учените.

Двадесет и едно ледени наводнения са засегнали територията на Непал  в близкото минало и към днешна дата над 200 потенциално опасни ледникови езера са документирани в целия хималайски регион“, посочва международен доклад от 2007г. През октомври 2009 се проведе тридневна конференция  на тема “Климатични промени, топенето на ледниците и изхранването”, на която бяха подчертани последните негативни промени за района на Кашмир. По представени на конференцията данни най-големият ледник в района Калахой се е стопил с 11,5 кв.км през последните 40 години.

Ледниците около Тибетското плато и Хималаите, включително Kolahoi захранват системата от реки в района и са основен фактор за  икономическото и социалното развитие на региона.  Хималайските ледници са известни като “Водната кула на света” и са източник на вода за най-големите реки, протичащи през Азия –  Инд в Пакистан, Брахмапутра, която протича през Бангладеш, Меконг, която се спуска през Югоизточна Азия, Яндзъ в Китай и множество по-малки реки, които протичат през равнините на Северна Индия. Промяната  на хидрологията може да има политически и религиозни последици, особено в Индия. Ледените наводнения могат да доведат до напрежение в погранични райони с  политическо и религиозно напрежение, каквито са  на североизток границите с Китай и  северозападната част на Пакистан.

Ледникът Сиачен между Индия и Пакистан, който се намира под контрол на ООН вече се е стопил наполовина в сравнение с първоначалния си размер, се посочва в доклада. Индийските и пакистанските военни сили са постоянно разположени в региона още от времето на военния  конфликт от 1984 г. В същото време, Китай и Индия се готвят да подпишат споразумение за по-нататъшно изследване на границите  на леденото топене.

Източник: CNN

Вашият коментар