Всяка 3-та канелка за минерална вода с бактерии

hotel_Indigo
Първият екохотел в Сан Диего
23.04.2010
Златоград ще се топли с минерална вода
24.04.2010
riant1_e

Автоматите за минерална вода масово сеят инфекции.

Това каза директорката на РИОКОЗ в Пловдив д-р Ваня Танчева. Проверки на хора от инспекцията показали, че 30% от канелките за вода са заразени с бактерии. Устройствата се замърсяват, защото се пипат от всички, които си наливат от автоматите според д-р Танчева. Освен замърсените отвън канелки били изолирани микроорганизми, които виреят в застояла вода.

На производителите било препоръчано да вземат адекватни мерки за почистване на канелките или по-често да се сменят.“Учуден съм от ниския процент отклонения, открити при проверките на диспенсърите на апаратите за минерална вода от РИОКОЗ – само 30”, коментира Атанас Гяуров, изпълнителен директор на “Уотър груп”, която бутилира 2 вида вода и има офиси в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Сливен.

Според него малки дистрибутори извършвали дейността доставка на вода в галони от 19 л в голяма степен нерегламентирано – не посочвали склад, без да бъдат проверени.

Такива фирми купували бутилките от легални доставчици и след като вземат обратно празния амбалаж, го пълнели с вода от горски чешми, която изобщо не се контролира. Галоните се ползват, без да се дезинфикцират. От тях микроорганизмите се прехвърлят на апаратите според Гяуров.

“Има и друг проблем – ние продаваме вода и гарантираме нейните качества със сертификати”, каза собственикът на бутилираща компания “Хисар от извор №7” Димитър Консулов. “Апаратът е улеснение за клиентите, но как ги съхраняват те по домове и офиси, не знаем. Както не е известно кой как си мие чиниите, не е ясно и при какви условия си стопанисва машината. Нашата фирма разполага с апарат за озониране, с който диспенсърите се дезинфекцират. С техническото устройство се получавала среда, в която не виреят зарази.

Озонирането се правело през 3 и 6 месеца.

“Това е много добър метод за поддържане на висока хигиена”, каза Консулов.

“Канелките са най-опасни за потребителите, защото ръбът на чашата се допира до тях”, каза Гяуров. Затова било редно към апаратите да се предлагат индивидуални чашки за еднократна употреба. Големи бутилиращи фирми доставяли и заедно с това провеждали разяснителни кампании сред клиентите си с брошури как да ползват апаратите. Те често подменяли диспенсърите.

В “Уотър груп” ги санирали с 3 вида дезинфекционни разтвора. Апаратите се мият отвън със специален препарат и се изплакват с чиста дейонизирана вода, която е безвредна за човешкия организъм и значително по-малко рискова от хлора”, каза Гяуров.

Според бутилиращите фирми има огромно значение къде се държат апаратите в офисите или в домовете, защото някои са поставени на нехигиенични места.

автор: ИРЕНА ЧЕРНИШЕВА
Източник: 24chasa.bg

Вашият коментар