Дубай под вода до 2100г.

България сред най-засегнатите от глобалното затопляне
20.04.2010
ВиК мрежата у нас с не по-малко от 50% загуби
20.04.2010

Архитектурното чудо на модерния свят дубай може да е под вода до 2100 година при това с цялата си високотехнологична инфраструктура.

85% от населението и 90% от крайбрежните зони на Арабските емирства са изложени на риск заради резките климатични промени, показва ново изследване на учени от Стокхолмския институт по околната среда, което се нарича „Изменението на климата – Въздействие, уязвимост и адаптация в ОАЕ . „

Read More Въпреки условността на тази хипотеза, гробалното затопляне е факт и е факт, че то ще продължи     което води до неизбежно повишаване на морското равнище. Липсата на съществени доказателства, подкрепящи тази прогноза се дължи на невъзможността на този етап да се предскаже дали и колко ефективни политически действия ще бъдат предприети за намаляване на парниковите газове.  Несигурността не е свързана с науката за климата и случващите се промени.До скоро най-добрите сценарии за този регион бяха, че до неизбижния апокалипсис има поне два века. Сега обаче сценариите стават все по-ужасяващи.

Скоростта на прилагането на възобновяеми енергийни източници вместо  изкопаеми материали зависи от законодателството на глобално ниво и национално ниво и особено важни за региона са политическите директиви в Китай, Индия и САЩ, където предстои сенатът да гласува законопроект за климата. Но времето изтича, предупруждават учените. първата критична точка е много близо, очаква се първите катаклизми да се случат през 2010 година.

Дори и морското ниво да се увеличи с три метра,повече от 800 кв. км от Абу Даби ще е под водата, а Дубай ще загуби важна инфраструктура, се казва в доклада.
Ако морското равнище изведнъж  се повиши с девет метра, цялата столица на ОАЕ Абу Даби и Дубай ще бъде изцяло потопени.Това може да се случи около 2100 и със сигурност до 2200 или 2300година, факт, който превръща Дубай в модерен конгломерат с най-кратка история.

За разлика от Венеция, която е построена през Средновековието, модерните градове изграждат своята електрическа инфраструктура на нивото на земята и по-долу, което прави почти невъзможно обитаването на модерен град с небостъргачи, потопени във вода до първия или втория етаж.

Вашият коментар