Боливийско село иска компенсации за адаптирането си към изменението на климата

къщата на Чудомир, с. Турия
Топенето на ледниците вещае промяна и на европейската енергийна система
20.05.2010
hayat_POOL1
Спа с 5 звезди
22.05.2010

Дни преди световната среща на върха по повод климатичните промени и свързаните с това проблеми на бедните, която се състоя на 20 април в Боливия, местни селяни, насърчавани от държавата започнаха протести с искане за обозпечение на разходите, които ще им се наложи да направят във връзка с климатичните промени, съобщи  Би Би Си.

Приблизително 18 000 души ще участваха в конференцията в Кочабамба, която разгледа социалните проблеми, игнорирани от световните сили по време на конференцията за климата на ООН в Копенхаген през декември миналата година.

Делегатите консолидираха и  идеи за следващата подобна среща на ООН, която ще се състои  в Мексико през декември. Местното население в Боливия използва  конференцията като възможност да се включат в разговорите и  техните проблеми. Над 2 милиона аймарци много скоро ще трябва да се адаптират към климатичните промени. Това местно население обитава района на Андите и е разпръснато в Боливия, Перу и Чили. В протестиращото село Кари /Khapi/ те са около 40 души и са изцяло зависими от ледника Илимани  /Illimani/. По прогнози на учените обаче този ледник вероятно ще изчезне в рамките на 7-10 години и земеделския живот на селяните е обречен.

„Ние искаме тези страни , виновни за климатичните промени, да ни компенсират за всички щети, които ще ни нанесе природата”, заявява лидера на групата пред Би Би Си. И добавя, че те не знаят как да изчислят обезщетението, защото са обикновени земеделци, но настояват за съдействие и за пари, с които да изградят диги и язовири за съхранеие ва водата както и за подобряване на водната канализация.

Президентът  на Боливия Ево Моралес, сподели, че би  искал да види как активисти лобират за създаването на международен екологичен съд , който ще разглежда случаите на компенсация за бедни хора, страдащи от изменението на климата.

Източник: Би Би Си

Вашият коментар