Мъртво море умира

rozova-dolina500
РОЗАТА
13.05.2010
_MG_0829
Изтриване на целулит
15.05.2010
virji's_visit_067

Остатъците от чудотворните води и лечебната кал
все още захранват куп СПА комплекси

Мъртво море е без аналог на земята. Като граница между живота и смъртта. „Ям ха Мелах”, както го наричат на иврит, означава „море от сол”. Поради високата концентрация на сол във водите му човек не може да потъне, дори е трудно да се задържи стъпил на дъното. В него няма условия за живот, няма  риби и морски организми. Дори птиците не прелитат над водите му, подплашени от силните отровни изпарения. Същевременно Мъртво море го наричат „море на живота” заради лечебната му кал и чудотворните свойства на водата, богата на минерали с необикновено терапевтично въздействие.
Мъртво море е едно уникално природно чудо в земята на мистериите.


Скрито е в най-дълбоката долина на земята на 396 м под морското равнище, това е най-ниската точка на земята и най-дълбокото солено езеро в света. Заобиколено е от скалните планини на пустинята Джудея. Това е западната част на Израел на границата с Йордания.
През лятото температурите достигат до 50 градуса, няма валежи, тъй като планините на Йерусалим преграждат облаците, но когато завали през зимата, водата за секунди е в състояние да наводни цялата долина. Има такъв случай. Преди години група алпинисти изкачвали скалните рифове и при внезапен дъжд изгубили живота си. Водата като водопад отнесла всичко по пътя си.

Мъртво море всъщност умира. Всяка година нивото на водата му пада с един метър дълбочина, подложено е на голямо изпарение, естествено затворено е и не се оттича. Разработени са редица проекти, целящи да спасят природното чудо. Един от тях е план за изграждане на канал за свързване с Червено море. Ако това съоръжение се осъществи, дали пък тогава Мъртво море ще запази уникалните си лечебни свойства?

Водата от Мъртво море се използва без ограничение. Като се започне от хотелските комплекси, в които можете да се насладите на всякакви СПА процедури. Недалеч е и известната фабрика АХАВА, т.е. “Любов” – за производство на всякакви лечебни продукти, лаборатория за така желаната козметика и всичко с ресурси от Мъртво море. Има, разбира се, и магазин, от който да си закупите всичко това на доста по-приемливи цени в сравнение с разпространените продукти в търговките вериги в цял свят.

„Ейн Геди” е кибуц, разположен в близост до хотелските комплекси. В него можете да посветите един цял ден в процедури, като започнете с масажи с продукти, разбира се, от Мъртво море, да релаксирате, потапяйки се в затворените басейни с вода от Мъртво море, или да се разходите до самото Мъртво море. За да стигнете от комплекса до заветния бряг обаче, туроператорите препоръчват да се качитена  влакче, тъй като разстоянието вече не е никак малко.
А брегът продължава да се оголва с всяка изминала година. Солта остава на повърхността, изпича се на слънцето и безжизненият пейзаж като че се изпълва с кафяви снежни преспи. Докато крачите към брега, не пропускайте да се намажете с лечебна натурална кал. Предлагат я  разсипана в големи съдове и на пръв поглед изглежда доста примитивно. Не я подминавайте с пренебрежение. Винаги можете да си купите кал и от магазина, тази обаче е истинска, със сигурност не вреди, напротив – лекува.

Калта лекува, въздухът лекува, водата лекува, невероятно е и усещането за абсолютна свобода и необятност. Не те напуска чувството, че това е място, пълно с история и загадки, че стъпваш по свята земя. Тук са живели Исус, Авраам, Мойсей…

Jericho, най-старият обитаван град на земята, е тук. Тук, в Кумранските пещери, са открити пергаментови свитъци с ръкописи на иврит от Стария завет, наречени са „Свитъци от Мъртво море”, или „Кумрански ръкописи”. Пак тук е крепостта Масада, в която стотици евреи се самоубиват преди 20 века, за да не попаднат в ръцете на римляните. Днес крепостта е символ на свободата за юдеите.

Може много да се пише за Мъртво море, но аз се моля то да не остане само в книгите – като исторически природен феномен, а да може всеки да се докосне до тази несравнима благодат.текст и снимки Виржиния Аспарухова

Вашият коментар