Топенето на ледниците вещае промяна и на европейската енергийна система

kludi_white_800
KLUDI насочва водния поток
15.05.2010
Боливийско село иска компенсации за адаптирането си към изменението на климата
20.05.2010
къщата на Чудомир, с. Турия

къщата на Чудомир, с. Турия

Какво се случва, когато един надежден източник на чиста и възобновяема енергия става ненадежден?

Екип от хидролози и ръководители на ВЕЦ наскоро представиха подробна оценка на бъдещата приложимост на водноелектроцентралите в Европа с оглед глобалното затопляне, съобщава агенция Ройтерс. Потенциалът за генериране на енергия се очаква значително да спадне, одобено по Средиземноморието, причина за което е повишената активност на топене на ледниците.


В момента 20 процента от електроенергията на Европа е от ВЕЦ.


Швейцарските Алпи, подобно на Хималаите, са континенталната водна кула. Във връзка с глобалното затопляне и топенето на планинските ледници притокът на големи количества вода ще се измести по-рано през годината, което означава по-малко вода за производство на електроенергия през лятото.

Все пак прогнозите за промяна на климата са твърде условни, доколкото измененията ще зависят от множество регионални условия. “Промяната на климата ще предизвика и много валежи в различни области на света”, твърди професора по хидрология от Университета във Франкфурт Петър Доел, цитиран от Ройтерс. “Това ще означава повече енергия за захранване на ВЕЦ, въпреки топенето на ледниците”.

Климатичните модели предсказват влажна зима и сухи лета за Швейцария, но не е сигурно дали повишеното количество снеговалеж ще компенсира спада от ледотопенето.  
Норвегия, от друга страна, най-вероятно ще бележи увеличение на валежите. Почти 100 процента от електроенергията на страната вече се генерира от  водноелектрически централи.
Едно от решенията за континента, е да се създаде повече помпени хранилища с двоен резервоар, които да осигуряват електроенергия и по време на върховите моменти на ползване. Въпреки че процесът на изпомпване от дълбокия резервоар ще изисква повече електроенергия, отколкото ще произвежда, системата ще помогне за регулиране на водопреносната мрежа, убедени са специалистите.

Съмненията  относно надеждността на водноелектрическите  централи на Стария континент идва в момент, в който Европа, сериозно  инвестира в нови енергийни мощности.  Европейският съюз  през 2007 г.прие решение, че до 2020 година 20 на сто от общото потребление на енергия в страните-членки трябва да идва от възобновяеми източници, припомня Ройтерс.


Въпреки това, несигурните доставки на вода заплашват икономическата жизнеспособност на много водноелектрически проекти, според проучване на преподаватели от университета в Единбург. Високите разходи за изграждане на водноелектрически централи се покриват единствено с  приходите от търговия с енергия.

Което означава, че колкото по-оскъдни са ресурсите, толкова по-високи ще стават цените на водните услуги.

Източник: Ройтерс

Вашият коментар