Усещане за вълна с Франческо Лукезе

Jean_Marie_Massaud_800
Axor Massaud – Дизайн вдъхновен от природата
10.08.2010
Наводнението в Пакистан
20.08.2010
Les_Fleures


Ако сте били в софийския City Center, със сигурност сте обърнали внимание на фоайето и коридорите пред кинозалите. Внушителният дизайн на столичния Cineplex е първият мащабен проект за България на световноизвестния дизайнер Франческо Лукезе.  Характерният му авторски почерк, който безпардонно провокира със смели комбинации от светлини, цветове и гъвкава геометрия, явно силно допада на родния вкус, доказателство за което е фактът, че малко след най-новото столично кино авторът поема още една грандиозна софийска поръчка – интериорния дизайн на новия седеметажен хотел на бул. „Витоша” – Les Fleures.


Името на Франческо Лукезе става особено популярно с авторските му проекти за компании в различни области на интериора – мебелите, осветлението, банята. Дизайнерските му търсения до голяма степен се концентрират върху ефектите с цвят и светлина и влиянието им върху психофизическото състояние на човека. Според Лукезе цветът може да се превърне в материя и да провокира сетивата. Светлината от своя страна също може да бъде уловена, да се затвори в прозрачен обем, да стане осезаема и чувствена.

Особено значение отдава дизайнерът на водата с нейното велико свойство – прозрачността.


Водата има способността да отразява обемите и да пропуска цветовете и светлините.  Така тя превръща прозрачността в материя, която става част от интериора и въздейства по специфичен, с нищо не сравним отразителен начин. Тази характеристика на водата индиректно допълва едно друго убеждение на твореца – необходимостта от ритъм. Според него обектите трябва да се повтарят. Повторението е ритъм, а ритъмът е хармония. Хармонията е балансиране между пълното и празното. Това е водещото послания, което дизайнерът влага в колекциите Smooth, Sweep, Bmood, създадени приз 2005г. за А+Design.


www.francescolucchese.com

Вашият коментар