Какъв тип съм според аюрведа?

ТЕСТ ЗА ВОДАТА – от часа по химия
07.09.2010
Какъв масаж съм?
07.09.2010
ayurveda10

ОТКРИЙ СЕБЕ СИ


Какъв тип съм според аюрведа?


1. Какво е тялото ти?

a) слабо, неразвито
б) добре оформено
в) едро, пълно

2. Лесно ли трупаш тегло?

a) да
б) не

3. Лесно ли губиш килограми?

a) да
б) не

4. Какъв тип е косата ти?

a) суха
б) тънка, с тънък косъм
в) мазна

5. Какъв е твоят темперамент?

а) жив, лесно се палиш
б) напорист и целеустремен
в) весел и открит, лесно се сприятеляваш

6. В моменти на стрес ставаш:
а) тревожен и неспокоен
б) лесно възбудим и агресивен
в) затваряш се в себе си


РЕЗУЛТАТИ


Ако в твоя тест преобладава отговор „а”, ти си вата.
Според аюрведа този тип е „управляван от въздуха”. Хората вата са слаби, подвижни и винаги им е студено, дори когато навън е горещо. Живи, с развито въображение, но често изпадат в тревожни състояния.

Ако в твоя тест преобладава отговор „б”, ти си питта.
Водещ елемент на този тип е огънят. Затова темпераментът им е бурен (типични представителки са Мадона и Бет Мидлър). Те са средни на височина и тегло, с червена или тъмноруса коса, с пламенна сексуалност. Интелектуални, директни, оптимистични. Нуждаят се от успокояващи храни, пикантните подправки не им действат добре.

Ако в твоя тест преобладава отговор „в”, ти си  кафа. Това са хора, управлявани от земни сили, затова са уравновесени и приветливи, но лесно качват килограми. Нуждаят се от сериозна физическа тренировка. Силни и лоялни. Типични представители са Хилари Клинтън и Моника Люински.

В случай че имаш равен брой отговори, то ти си смесен тип. Аюрведите смятат, че най-добрият вариант е да притежаваш качества и от трите типа. Това означава, че си постигнал хармония и баланс. Затова към трите дошови типа аюрведа добавя още четири и така се получават 7-те дошови типа по АЮРВЕДА:
вата
питта
кафа
вата-питта
питта-кафа
кафа-вата
вата-питта-кафа

Дошите, които преобладават в нас, диктуват някои изисквания, свързани с храненето, с начина на живот и обкръжаващата ни среда. Ако ние разберем тези изисквания и се опитаме да ги спазваме, може да постигнем добро здраве, което да ни позволи да живеем пълноценно.
Например, ако един човек с питта конституция приема питта-увеличаващи храни, това ще предизвика заболяване, свързано с прекомерно увеличаване на тази огнена доша. Докато при човек с кафа конституция приемът на същите храни няма да доведе до никакво болестно състояние, а само ще затопли иначе студената кафа.

Вашият коментар