Масажите

Rachev
Нов луксозен комплекс отваря в Арбанаси
09.09.2010
open_spase13
Open space – банята като отворено пространство
13.09.2010
Видове масажи

В царството на СПА блаженствата масажът е гурме за всяка клетка от тялото. Чудите ли се защо? Виртуозният танц на умели ръце върху схванатото от умора тяло очевидно не може да бъде изместен от високотехнологичните уреди, защото „Класиката е непреходна!”. И независимо в какви „модни дрешки” ще го срещнете днес в менютата на СПА центрове и салони за красота, добрият масаж се композира от четири действия: поглаждане, разтриване, размачкване и удари (вибрация). Чудодейната комбинация е налучкана още в древността. В наши дни тя е подкрепена и с научни аргументи.

Масажът – теория и практика

ПОГЛАЖДАНЕТО е най-разпространеният масажен способ, който действа непосредствено върху кожата, стимулира движението на лимфата и кръвният ток в по-големите съдове.

РАЗТРИВАНЕТО размеква и раздробява патологичните образувания в тъканите. Като техника на изпълнение се отличава по това, че ръката на масажиста не се плъзга върху кожата, а приляга плътно и заедно с нея се движи върху подлежащите тъкани.

РАЗМАЧКВАНЕТО е с по-дълбочинно въздействие – “изстисква” и размачква тъканите. Като ефект е насочено  главно към релаксиране на мускулатурата.

ВИБРАЦИИТЕ имат подчертано рефлекторно въздействие и също постигат ефект в дълбочина. Това са всички движения от рода на разтръскване, раздрусване, полюляване, потупване и др. Тази техника в никакъв случай не бива да ви плаши или  отказва от даден масаж или специалист. Само имайте предвид  правилото, че е редно да се прилага в края на сеанса, когато тялото е напълно подготвено за нея. Ако мускулите не са напрегнати и най-якият “бой” няма да причини болка или да остави следи.

КЛАСИЧЕСКИЯТ масаж  е праотецът в голямото семейство на масажите. Той от своя страна бива ЛЕЧЕБЕН и ПРОФИЛАКТИЧЕН. С първия се лекуват различни заболявания, главно на опорно-двигателния апарат. Разбира се, всеки масажист, особено масажистът лечител, си има индивидуален почерк на действие, но всички се подчиняват на едно общо правило: масажирането да се извършва по посока на лимфотока и да се насочва към съответните на масажираната част струпвания на лимфни жлези.
Профилактичният, наричан още хигиеничен масаж се прилага за предотвратяване на болести, за отнемане на мускулното и психоемоционалното напрежение, за релаксация.
Казват, че Best of the best и нещо като златен стандарт е масаж да се прави само със сухи, здрави ръце, които при това не наблягат на силата на бицепсите си, а на овладяната техника. Практиката обаче е на друго мнение и в повечето случаи както лечебният, така и разновидностите на профилактичния масаж вървят заедно с билкови масла, мазила, течни форми на лечебни смеси. Екстрите отдават своя целебен принос и улесняват движението на ръцете, като по този начин премахват умората в мускулите и подпомагат цялостната релаксация.

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ

Шведски
В САЩ го наричат „шведски”, на Стария континент – „европейски”, а всъщност е една от най-масово прилаганите форми на класически масаж. Представлява загряване, разтриване на мускулите с пръсти, лакти и длани, като според конкретното състояние включва и използването на масла или кремове. Малко за суматохата около името му: масажът се появил в Европа още през Античността, но бил почти напълно забравен през средните векове. Бил реабилитиран по тези географски ширини през XVII век в Швеция, откъдето тръгва и славата му като „шведски масаж”.

Шиацу акупресура
Това е друг метод, който идва от древността. Въздейства се върху точките, върху които се работи в акупунктурата, но вместо игли масажистът разтрива и оказва натиск с ръце или с върховете на лактите си.

Точков масаж
Извършва се натиск с пръсти в строго определена последователност върху рефлекторните точки на мускулите – непосредствено в определена точка или в областта около нея. Натискът дезактивира болезнените точки напълно или намалява усещането за болка.

Дълбок масаж
Така го дефинират в учебниците, но е много вероятно да го срещнете и като „спортен масаж”. Той е аналогичен на шведския масаж, но по-интензивен, с по-силово въздействие. При професионално спортуващите служи за бързото възстановяване на мускулите. Иначе се препоръчва като добра физиотерапия за облекчаване на силни и хронични болки.

Рефлексогенен  масаж
Тук акцентът е върху биоактивните точки, разположени по китките на ръцете и стъпалата. Всяка от тях отговаря за определена част или орган на тялото. Този вид масаж възстановява функциите на тъканите и органите без непосредствено въздействие върху проблемната област.  Много често се прилага например за премахване на главоболие.

ЕКЗОТИЧНИ РОДНИНИ


Стоун масаж
Масаж с горещи камъни от вулканичен базалт, нагрети до температура 50-65 градуса. Камъните се поставят върху различни точки от гърба, а топлината им ускорява отпускането на мускулите и осигурява висока степен на релаксация.

Хавайски масаж
Популярен е още като „ломи-ломи”, което приблизително се превежда като “нежно докосване до копринената лапа на доволен котарак”. Включва лимфодренаж, дълбоко загряване на мускулите и въздействие на подкожно-мастната съединителна тъкан. Основното му предназначение е борба с целулита, както и възстановяване след умора и нервно изтощение. В оригинал трябва да се изпълнява от двама масажисти, които загряват тялото с длани, с лакти и с рамене. Вместо масла се използват билкови отвари. След такъв масаж човек се чувства отпочинал и изпълнен с енергия.
Големият му плюс е, че рязко повишава съпротивителните сили на организма и е особено подходящ като профилактична мярка в началото на зимата или по време на грипни епидемии. Недостатък обаче е неговата продължителност  – около 4 часа.

Тайски масаж
Историята на този масаж почива на много легенди и будистки притчи. В миналото се е изучавал само в будистките манастири, където се отделя внимание не на физическото, а на т. нар. енергийно тяло на човека.
Този масаж се основата на акупунктурата и знанието за енергийните канали в тялото. Именно върху тях въздейства масажистът с пръсти, длани, лакти и дори със стъпала. Той загрява мускулите и по този начин „отпушва” пътищата, по които тече енергията. Най-осезаемият ефект от този масаж се усеща на емоционално ниво – след него човек се чувства олекнал от проблеми и тежки мисли, изпълнен с желание за живот и творчески заряд.

Филипински масаж
Основава се на използването на камъни. След общо загряване на тялото гръбнакът и мускулите се обработват с полускъпоценни камъни и топчета от различно дърво. Смята се, че този масаж възстановява енергийния баланс, премахва болките в гърба и шията (включително и хроничните). Контрастното прилагане на топли (нагрети до 50-60 градуса) и студени камъни укрепва организма и му помага да се справи сам със заболяванията.
От Филипините идва и друг известен масаж – хилот. Той се прави с кокосово масло, което стимулира извеждането на токсините и шлаката от организма и регулира обмяната на веществата. По правило хилот се комбинира с масаж на стъпалата, който се извършва с помощта на тънки дървени пръчици.

Турски масаж
Традиционният турски масаж е естествено продължение на турската баня, чиято атмосфера позволява на човек да прекара там доста дълго време – за разлика например от сауната.  Първата стъпка при турския масаж е пилинг с твърда изтривалка. Следва плавно разтриване с насапунисани ръце. Тъй като въздействието не е дълбоко, той е идеален за отпускане на схваната мускулатура и гарантира пълна релаксация.

Финландски масаж
Доста оригинален начин за въздействие върху ставите и гръбнака само с горната част на палците на двете ръце.

Вашият коментар