Най-странните тоалетни

Zermatt-Riffelalp_SpB_013
Басейн на височина 2222 метра?
17.11.2010
Интериор на голяма баня
Баня за един
07.12.2010
SofitelLoo2
Едва ли ще сгрешим, ако кажем, че тоалетната е едно от най-посещаваните места в общественото  заведение. Ако пътувате много със сигурност сте се нагледали на най-разнообразни WC-та – от селските клозети с яма до първокласните тоалетни в петзвездните хотели. Колкото и да са различни, в голяма степен модерните тоалетни си приличат. Има обаче някои модели, които са не просто различни, а са в истинския смисъл на думата забележителни и дори шокиращи. Предлагаме ви да се позабавлявате с някои от най-странните тоалетни в света.Тоалетната в Sofitel Queenstown
Куинстаун, Нова Зеландия

Оказало се, че мъжете по различен начин реагират на тоалетната на втория етаж в този висококласен хотел. Някои излизали горди и доволни от себе си,а други затваряли вратата с увесен нос и без самочувствие. Причината за различните реакции е дизайнерското решение на Брет Тайлър, Марк Периам и Кев Марш, които решили да облепят стените на тоалетната с фотографии на жени в естествен ръст, внимателно наблюдаващи мъжките действия над писоара. За повече динамика и автентичност красавиците са въоръжени с бинокли, фотоапарати, с очила и даже с рулетка в ръка.Тоалетната в  John Michael Kohler Arts Center

Шебойган, щата Висконсин, САЩ
Границите между  функционалността и изкуството винаги са били размити. Центърът  за Изкуства John Michael Kohler Arts Center прави опит да открие тези граници. Центърът наема  шест амарикански художници, за да създадат уникална изписана тоалетна. Банята на художничката Ан Еги (Ann Agee) е изпълнена с керамика в делфийски стил в комбинация от кралско синьо и бяло. Стаята на Катер Кустера (Carter Kustera) наречена „разкажи ми това, което още не зная”, е покрита със загадъчни изрази, изречени от обикновени хора, които Кустера се опитал да опише с един израз като например: „Боб за нищо на света няма да си признае, че го е победила котка”. (Да, ние също не разбираме какво е имал предвид.) Тоалетната обаче се оказала толкова популярна, че посетителите често не обръщали внимание на знаците „М” и „Ж” на вратите и надничали вътре с любопитство. Вероятно ще да е от любов към изкуството.

Тоалетна в Dolce & Gabbana Gold
Милано, Италия

Едва ли някой ще посмее да каже, че Долче и Габана не знаят как да задоволят претенциозните вкусове на своите знаменити клиенти. Пример за това е тоалетната на този милански ресторант, не случайно наречен „Златен”, в която, твърди се, вече е била посетена от звезди като Кайли Миноук и Парис Хилтън. Интериорът е в характерния  за дизайнерския дует шикозен стил – повърхности от златен бамбук, великолепно огледало, плазмени екрани във всяка кабинка.


Тоалетната на Bar89
Ню Йорк, САЩ

Повечето нюйоркчани познават това заведение като бар и ресторант,  и, дори и да не си признават, поне по веднъж са били в неговата тоалетна. Вратата на тази тоалетна е изработена от напълно прозрачно стъкло. Когато влезете вътре обаче и я затворите, с помощта на някакво чудно устройство стъклото се изпотява и така ви скрива от любопитните погледи. Ще се доверите ли на технологията – това си е само ваше решение. Твърдят, че досега системата не е блокирала. Ако все пак това се случи,  отговорността е поел Джейнс Леонард, дизайнер на интериора.
Бар – тоалетна
в универсален магазин в Тайван

Лошото на дългите нощни купони е, че предизвикват чести, при това продължителни отцепвания от групата, заради наложителните ходения до тоалетна. И колкото по-дълъг е престоя в тоалетната, толкова по-реална е опасността от изтрезняване. Вероятно това са взели предвид дизайнерите, когато са създавали интериора на тоалетната в този магазин. Оформена е досущ като истински бар. Умивалникът е разположен в центъра на помещението и под плота му са наредени десетки бутилки. Стените пък са обзаведени с хладилни витрини, пълни със зелени бутилки бира – за да са в контраст с червените стени при писоарите. В този 16-етажен универсален магазин оказва се всички тоалетни са забавни. Има например баскетболна тоалетна, в която писоарите са като баскетболен кош. Има и помещение, решено в стил „Кока -кола”. Една от най-посещаваните представляна клозет – джунгла, в която ще ви се наложи да си пробивате път сред лиани, за да отвърнете на зова на природата.

Тоалетна в R-bar
Брайтън, Великобритания

Писоарите в този британски бар са оформени като огромни женски устни. Някои считат тези устни за сексуална закачка, други посетители не скриват смущението си от големите предни зъби, а има и такива, които са убедени, че прототипа им е на Мик Джагър. Да се надяваме, че съдбата ще е по- благосклонна към атрибутите на R-bar в сравнение с участта им при компанията  Virgin Atlantic, която била принудена да отстрани писоарите от летището в Ню Йорк, заради многочислени жалби на потребители.


Тоалетната в Swisshorn Gold Palace
Хонконг, Китай

Около три тона злато, 50 милиона долара и петгодишен як труд на 300 човека са били нужни за създаването на този най-разкошен според статистиката „нужник”. Още по-удивителното е, че тази тоалетна е част от представителена страда на ювелирното изкуство в Хонконг. Собственикът на компанията Hang Fung и швейцарската часовникарска компания Swisshorn решили да сътворят цял дворец, за да се похвалят с майсторството си и да развиват туризма в Хонконг. Нарекли го „Златния дворец”, защото в него всичко е от чисто злато. Наемът на двореца за една нощ струва 25 хиляди долара. 14-каратовата тоалетна чиния и биде, огледало с рамка от полирано злато – в този интериор няма да оскриете нито един обикновен детайл. Не искате да платите 25 хиляди? Тогава само за 3 долара можете да направите панорамен тур из двореца.
Тоалетната в ресторант Sketch
Лондон, Великобритания

Осем огромни светещи яйца са разположени в края на футуристична стълба в лондонския ресторант Sketch и изглеждат като че снесени от невиждано голямо пиле. Може и да си помислите, че това е някаква странна арт-инсталация, но не е . Това са работещи тоалетни кабини – четири за мъже и четири за жени. Във вътрешността им се намира малък клозет, минималистимен и стежно бял. В непосредствена близост до яйцето е разположен класически порцеланов  умивалник с ботуш в стил от 18 –век.


Тоалетна, наречена „Не губи нито секунда”
Проект за обществена тоалетна

Венецианската дизайнерка  Моника Бонвичини създава проект за обществена тоалетна, която ще ни съдейства да не се откъсваме от живота на улицата нито за секунда. Нейният клозет представлява стъклена кабина, поставена насред улицата. Седящият отвътре може без проблем да наблюдава всичко, случващо се около тоалетната и да е напълно невидим за околните. За минувачите обаче общественото WC, когато е със затворена врата, ще изглежда като огледална кутия. За първи път подобни тоалетни се появиха по улиците на Лондон през 2003г., също и в Цюрих. Кой е следващият град, който ще подкрепи този експеримент, все още не се знае.

Вашият коментар