АНТИЦЕЛУЛИТНА ДИЕТА

Ideal_Standard_soft_2
Конкурсът „Ideal Standard баня на 2010“ предизвиква архитектите с 3D проекти
20.12.2010
tired_worn
Победете умората със сила от природата
20.12.2010
Diet

Макар и да не съществува  диета, която категорично да се е преборила с целулита, здравословното, балансирано хранене е важна част от всяко ефективно лечение. Същевременно всяка промяна в порциона при хранене трябва да се съобразява с начина на живот, с количеството приемани калории и хранителни вещества, нужни за работния ден.Независимо дали искате или не искате да смъквате килограми, ако методично следвате съветите по-долу, ще успеете да постигнете нормално телесно тегло и да се избавите от вредните навици, което в крайна сметка естествено ще доведе до победа в битката с целулита.  Някои процедури трябва да се правят в комплект с други, което ще се посочи и в текста.

Не си поставяйте недостижими цели. Променяйте живота си постепенно.

Започнете промяната от по-лесното, към по-трудното.

ПРЕДИ НАЧАЛОТО

Преди да преминете към нов режим на хранене записвайте всичко, което ядете в продължение на 4 дни. Не е нужно да теглите продуктите, просто записвайте приблизителното им количество. Ако решите все пак да ги претегляте, твърде вероятно е да намалите количеството на приеманата храна заради самото теглене, а това ще доведе до лъжливи резултати. И, понеже е вероятно тегленето бързо да ви омръзне, вие просто те зарежете диетата. Направените от вас записки ще ви дадат точна представа  за това, от какво е съставена вашата храна, кога и колко вие ядете и защо. Често се случва така, че ние ядем не от глад, а от скука, от стрес, от стремеж за успокояване и комфорт. Всеизвестно е, че ние често не преценяваме количеството на приетата храна. Лесно забравяме например бисквитката, схрускана със сутрешното кафе, шоколадчето, погълнато докато чакаме на автобусната спирка, безалкохолните напитки, които пием безразборно през целия ден.

В продължение на четири дни обаче се постарайте да записвате всичко. Така ще разберете откъде всъщност идват допълнителните калории, с които все не можете да се преборите.

ПЪРВА КРАЧКА: Намалете до минимум приемането на храна с изкуствени оцветители, ароматизатори и добавки.

Те влизат в конфликт с ензимната система на организма и могат да станат причина за поява или натрупване на целулит. Вече е доказано, че изкуствените оцветители предизвикват и необичайна повишена активност при децата. При възрастните тези промени може да са по-незабележими, могат например да са причина за задържане на течности. Най-добрият начин да се научите да избягвате вредните изкуствени вещества е много прост – приготвяйте храната си само от свежи продукти. Откажете се от ядене на сготвена вчера и притоплена храна. Вместо нея, по-добре си пригответе прясна салата и препечен хляб. Заменете полуфабрикатите от супермаркета с плодове, зеленчуци и мляко.

ВТОРА КРАЧКА: Откажете се от изкуствените заместители на захарта

Изкуствените заместители на захарта действат така, както и химическите хранителни добавки – те значително забавят обмяната на веществата и водят до задържане на течности. При хората, чувствителни към захари, изкуствените подсладители могат дори да стимулират възпроизвеждането на инсулин, което от своя страна води до задържане на течности и повишаване на теглото. Не употребявайте продукти, на опаковката на които е написано „без захари”, диетични и нискокалорийни напитки, защото е почти сигурно, че те съдържат изкуствени подсладители. В началото това изглежда доста сложно, но уверяваме ви, бързо ще свикнете и дори ще промените вкусовите си предпочитания по отношение на сладкото. Отказът от приемане на изкуствени подсладители ви гарантира загуба на минимум 1-2 кг. от телесното тегло.  Основната причина за този ефект е загубата на вода, която преди това сте задържали под въздействието на инсулина. Бонус към новия ви вкус ще е фактът, че със загубата на влечението към сладкото вие ще престанете да се нахвърляте и върху соленото.

ПЛОДОВЕТЕ ЯЖТЕ ОТДЕЛНО ОТ ОСНОВНАТА ХРАНА

Плодовете са отличен източник на витамини, минерални вещества и микроорганизми и самите те, особено някои от тях са особено богати на захар във вид на фруктоза. Въпреки че е натурална, фруктозата също е източник на немалко калории. Тя обаче леко се усвоява от организма и като другите захари помага за усвояване на мазнините от храната. Различните плодове съдържат различно количество захар. Бананите например основно съдържат нишесте, но са бедни на витамини. Черната къпина, ягодата, боровинката не съдържат много захар и са богати на витамин С, което ги прави незаменими при лечение на целулит. Независимо от съдържанието на захар плодовете трябва да се ядат отделно от основната храна.Така ще преодолеете засиленото усвояване на мазнините и ще окажете благоприятно въздействие на органите при харносмилането.

ПЛОДОВЕ С ОТНОСИТЕЛНО ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЗАХАР

Ограничете приемането на тези плодове до 225г на ден

БАНАНИ

СУШЕНИ КАЙСИИ

ЧЕРНО ГРОЗДЕ

БЯЛО ГРОЗДЕ

МАНГО

ПЛОДОВЕ С НЕВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ЗАХАР

Можете да ги употребявате в неограничени количества

ЯБЪЛКИ

КАЙСИИ

БОРОВИНКИ

ГРЕЙПФРУТ

ПЪПЕШ

ПРАСКОВИ

ПАПАЯ

КРУШИ

СЛИВИ

МАЛИНА

ЯГОДА

МАНДАРИНИ

СПАЗВАЙТЕ ПРИНЦИПИТЕ НА РАЗДЕЛНОТО ХРАНЕНЕ

Медицината все още търси доказателства за действието или недействието на разделното хранене. Съвсем сигурно е обаче, че то е препоръчитерно при лечение на ред разтройства, от проблеми с храносмилането до хронична умора и целулит.

Принципът на разделното хранене се свежда до разделяне на протеините и въглехидратите, така че те никога да не се употребяват заедно. Това силно помага на храносмилателната система, защото за усвояването на протеините и въглехидратите се задействат различни групи ензими. Протеиновите ензими предпочитат да действат в кисела среда, а въглехидратните – в сладка. Ако се налага да работят заедно в среда, която е неблагоприятна нито за едните, нито за другите и двата типа няма да функционират правилно и ефективно. Факт е, че нашата храносмилателна система не е пригодена за едновременна преработка на различни продукти.

Древният човек не е имал възможност ежедневно да приготвя разнообразни блюда и е утолявал глада си основно с два дива храна. В наши дни обаче избора е голям и храносмилането става все по-сможен процес.

ПРИНЦИПИ НА СЪЧЕТАВАНЕТО НА ХРАНИТЕ

БЕЛТЪЧИНИ

Сирене, бобови култури, мляко, салати зеленчуци, елда

ВЪГЛЕХИДРАТИ

Ориз, зърнени култури, хляб, кускус, макарони, картофи, царевица, просо, овес, бобови, мляко, салати и зеленчуци

ПЛОДОВЕ

Всички плодове, салати и зеленчуци

Един порцион трябва да съдържа:

Протеини, въглехидрати и  захар, плодове и зеленчуци.

Основният принцип се състои в следното: протеините да не се приемат заедно с въглехидратите.

Протеините могат да се приемат със зеленчукови и бобови култури, но не и с въглехидрати, захар и плодове.

Захарите и въглехидратите могат да се приемат със зеленчукови и бобови култури, но не и протеини.

Плодовете и плодовия сок трябва да се приема отделно от основната храна – два часа след ядене.Обезмасленото или натурално мляко може да се употребява с протеини или въглехидрати, захари, плодове и зеленчуци.

ГРУПИ И СЪЧЕТАНИЯ НА ХРАНАТА

Съставяйки менюто си вие можете да съчетавате продуктите от едната или другата колонка, но никога не смесвайте продуктите от колонките.

ЗНАЧЕНИЕТО НА ПРОТЕИНА В АНТИЦЕЛУЛИТНАТА ДИЕТА

Протеинът е необходим за растежа и възстановяването на тъканите, което е и нашата цел при борбата с целулита. Хранителен режим със съответстващо съдържание на протеини помага за изграждането на мускулна маса без мазнини. Отделените при хранене протеини осигуряват на организма бавно освобождоване от натрупаната енергия. Протеините също са тези, които стимулират скоростта на обмяна на веществата, произвеждат температура и горят калории. Млякото и сиренето са сред най-богатите на протеини храни.

Допустими продукти при антицелулитната диета

Вече изброихме основните продукти за антицелулитната диета. Можете да проявявате изобретателност при употреба на подбравките, добавяйте и лимон, но никога мазнина.

Препоръчителни храни с белтъчини

Описаните долу блюда могат да се съчетават с плодове, бобови култури и незначително количество мазнина.

Млечни продукти: мляко, за предпочитане нискомаслено или обезмаслено;

Сирене с ниско съдържание на мазнини;

Кисело мляко

Бобови култури: боб, соя, грах

Препоръчителни блюда с повишено съдържание на въглехидрати

Печен боб – с картофи, сварен с ципата;

Елда – печени зърна, спагети със зеленчуци и доматена застройка;

Макарони – със зеленчуци, доматен сос, боб, салат

Гъби, домати, лук с други зеленчуци

Картофи – варени с кожата или без нея

Ориз – със зеленчуци, домати, грах, боб, царевица

Бобови култури

Независимо че бобът съдържа много протеини, той се счита за неутрална храна и може да се яде както в чист вид, така и в съчетание с белтъчини и въглехидрати, но само не и с едните и с другите едновременно.

Зеленчуци и салати

Всички зелени и цветни зеленчуци и зеленчукови сокове, а също и гъбите може да се включат в менюто по всяко време с всички хранителни групи.

Картофите, царевицата се отнасят към въглехидратите и по тази причина трябва да се включат в храната отделно от продуктите с белтъчини.

Млечните продукти

Киселото и прясното мляко съдържат белтъчини, но могат да се включат във всяка хранителна група. За предпочитане е обезмасленото натурално мляко.

Как да смествате храните

Сега, когато знаете какво трябва да се яде и кои продукти могат да се упортебяват заедно, добре е да си изясните, какво количество от всяка хранителна група трябва да премате, за да балансирате храненията.

Запомнете, че количеството на приетите калории не трябва да превишава количеството на изразходваната енергия, ако искате да запазите теглото си. Ако искате да отслабнете пък, трябва да ядете нискокалорична храна – зеленчуци и плодове и да увеличите двигателната активност.

Вашият коментар