Масажът с мед –подхранва, лекува и разкрасява

detska-bobi1
Детската баня – интериор
17.12.2010
berndorf_Krol-Kazimierz-Hot
Berndorf Bäderbau стъпи на Кавказ
17.12.2010
Honey3

През пролетта усещаме ароматът на цъфналата акация. След няколко месеца …..пчеличките ни предлагат същата тази акация под формата на  гъста, златиста, сладка течност, която съдържа :
– 20 аминокиселини – веществата ,без които е немислимо съществуването на която и
да е клетка в организма ни. Всяка жива клетка има хиляди различни белтъчни молекули, които не могат да се изградят без въпросните аминокиселини;
– жизнено важни за клетката  минерали и микроелементи:

К, Са, Na, P, S, Cl, Mg, Fe,Al, Cu, Zn, Se и др;
– витамини, сред които важната група „В” – за хората с косопад, пърхут, рядка коса, суха, лющеща се кожа, чупливи нокти без гланц…. Тези хора може би не знаят, че разрешението на техните проблеми не е в купуването на скъпи козметични продукти и „чудотворни“ шампоани, рекламирани за справяне с тези проблеми. Сладкото злато на пчелите лекува и тези проблеми – просто като си го хапваме редовно или си правим маски с него.

Медът е познат и използван като хранителен и лечебен продукт от преди хиляди години. В пещера в Испания е намерена скална рисунка от преди 12 000 год., изобразяваща събиране на нектар от пчели. Още от далечното минало медът се е използвал за лечение на болести на черния дроб, жлъчка, стомах, а прополиса – пчелния клей, е използван за лекуване на рани.

Как  действа медът върху кожата?

Човешкият организъм, колкото повече старее, толкова повече се отдалечава от природата, в резултат на което се разболява. Следващата стъпка  е приемането на лекарства, придобити по синтетичен начин. Така, година след година, кръвта и черният ни дроб се затлачват от токсини и неестествени вещества, които организмът не може да преработи. Тези вещества стоят в нас с години и доброволно ставаме склад на химическата индустрия. Да не забравяме и с охота приеманите чрез кожата козметични продукти.

Медът е естествен антиоксидант за кожата. Той съдържа вещества, които се разпознават от  тялото като „свои”, порите са отворени за проникването му в дълбочина. За да се осъществи здравословния ефект от масажа с мед, са необходими минимум 3 процедури – по една в седмица. Този вид масаж се прави предимно на гърба.  
При първа процедура медът преминава през трите слоя на кожата. В рамките на седмицата , до следващия масаж, той вече е проникнал с веществата си и във вътрешните органи. През този период кръвта получава мощен природен енергиен източник и извършва с по- голяма скорост дейността си. По този начин вътрешната температира се повишава, метаболизмът на клетките се ускорява. Така, те сякаш са скочили върху трамплин, който им помага да изстрелят токсичните вещества извън своята територия, както и извън междуклетъчното пространство. Лимфата и кръвта поемат токсините и ги придвижват или към отделителната система, или към повърхността на тялото.
При втора процедура, след седем дни,  сладкото злато прониква в слоевете на кожата и медът извършва двойна работа. От една страна, поема качилите се към повърхността токсини и чрез специфични масажни движения терапевта ги изтегля на повърхността на кожата. От друга страна, част от меда отново прониква във вътрешните органи и така се завърта кръга на прочистващата процедура.
Какво се случва на повърхността? При първи масаж върху кожата видимо не остава нищо, освен мед. При втората процедура обаче, върху кожата се оформя тестоподобна маса, наподобяваща дъвка, която може да е оцветена от светло – жълт до тъмно жълто – кафяв цвят, в зависимост от „нечистотиите”, извлечени от вътрешните органи.
На третата процедура по гърба на клиента все още се събира „дъвка” само в тези зони от кожата, чийто подлежащи органи все още не са се прочистили. Останалата част е чиста от мед и от „дъвка”.  
През целия 3-седмичен период на това прочистване с масаж, човекът трябва да приема вода, повече от обикновено. Не трябва да се забравя, че нито една лечебна практика не може да бъде успешна, ако не помагаме на клетките си с жизнено необходимата им вода. В противен случай, отделените от клетките и междуклетъчното пространство токсини ще се затлачат по кръвоносните съдове, ще запушат порите на кожата или пък отделителните органи. Естествено е, че клетките на кожата вече многократно са ускорили своите животворни процеси, което означава, че този масаж има и подмладяващо действие.

Периодични леки медени маски на лицето са в състояние напълно да изместят ролята на  специализираната козметика за прикриване повяхнала кожа, кафяви следродилни петна или следи от акне.
Масажът с мед е полезен и по време на грипния сезон. Прилага се както като превантивна мярка срещу грип, така е и лечебен метод при изявена грипна картина. Тогава може да се използва и за масаж на стъпалата. По дланите и стъпалата се намират проекциите на вътрешните ни органи. Затова въобще масажът на тези телесни зони е изключително важен.

текст Румяна Димитрова

Вашият коментар