Нова баня до 5 000 лв.

bulgres02
Вана за двама
30.12.2010
Дарина Тачева, архитект и дизайнер
Дарина Тачева, архитект и дизайнер
03.01.2011
banja_prolet3


СЛЕДНай-важното условие, което определя  резултата както при нискобюджетния, така и при луксозния ремонт е майсторът. Ако той е разбран, организиран и сръчен, честито на печелившите. Ако пък е бавен, “разсеян” и некадърен, най-добре го сменете, преди да е станало твърде късно.
Банята, която ви представяме е типичен пример за качествен и бърз ремонт.

Благодарение добрата организация на собствениците и късмета им да попадна на свестен майстор старата панелна баня, която не била ремонтирана поне от 15 години, само за няколко седмици се сдобива с нов, луксозен имидж.
ПРЕДИ


В случая резултатът обаче е забележителен и заради още една важна характеристика – ограничения бюджет на ремонта, който не успява да надхвърли сумата от 5000 лв.Как е възможно това?


Ето отговорите стъпка по стъпка.


1.    Добра организация – собственичката започва подготовката по ремонта месеци преди да влезе майстора.
Взема се решение за новата планиравка. Преди в банята е имало вана, която е заемала почти половината от помещението. Подът е бил с мозайка, вече напукана от времето, а фаянсовите плочки и санитарията също са били очевадно захабени и за подмяна. Собственичката решава да махне ваната и на нейно място с помощта на новите подови плочки да обособи корито, което да събира водата от душа. Предвижда разделяне на мократа от сухата част на банята с помощта на стъклен параван. В сухата зона остават единствено умивалника с огледалото и аксесорите за хавлии и козметика.
2.    Избор на оборудване.

Изборът на плочки и основно банско оборудване започва месеци преди същинския ремонт. Така предвидливо се избягват закъснения с доставки от чужбина, които от своя страна могат да станат причина за изпускане на спазарения добър майстор.
Благодарение на добро пазарно проучване и още щипка късмет стопанката успява да си хареса всичко за новата баня от един единствен вносител – “Булгрес”, който доставя на куп поръчаните изделия, внос от Италия.3.    Точна уговорка за деня на влизане на майстора и срока на ремонта. Благодарение на добрата воля и професионализма на майстора основният ремонт продължава точно 10 дни. А той включва: къртене на старата облицовка, изхвърляне на боклука, замаска на под, шпакловка на стени и таван, лепене на подова и стенна керамика, монтиране на санитария и аксесоари.


БЮДЖЕТ


АРТИКУЛ КОЛИЧЕСТВО ЦЕНА
Хонорар на майстора 900 лв.
Теракота, италианска /22 кв.м/  х  44 лв/кв.м 970 лв.
Душ – италиански окачен на стена 800 лв.
Мивка от “Булгрес” 320 лв
Сифон за умивалник от “Булгрес” 40 лв.
Смесителна батерия от “Булгрес” 150 лв.
Аксесоари и огледало от Praktiker 350 лв.
Параван от матирано стъкло  /поръчка/ “Кристиян Нейко” 460 лв.
Строителни материали 250 лв.

ОБЩО                                                                                                                     4240 лв.

Вашият коментар