Парната кабина

арх. Аспарух Наков
Аспарух Наков, архитект, проектиране и интериор
11.12.2010
Плочки за баня Aparici
ПЛОЧКИТЕ
11.12.2010
Парна кабина Teuco

модел на Teuco

Пара в кабината

е начин за бързо отпускане след работа

От хиляди години хората използват оздравителната сила на парата, за да успокоят телата и прочистят душите си. Традициите на различни култури неизменно включват безброй знания и опит в изграждането на специални места за релаксация и лечение с влажен въздух. Все още са не по-малко популярни отпреди векове прочутите с табиетите си хамами, класическият образец на парна баня, престоят в които може да ви отнеме и цял ден. Днес обаче не е нужно да ходите до Истанбул на баня, за да се насладите на влажното удоволствие. Достатъчно е да си купите подходяща кабина за вкъщи. Да, домашната кабина с парогенератор вече не е иновационен продукт. Фирмите производители от най-висок и среден клас стандартно залагат в колекциите си модели с различни характеристики и възможности. Домашната парна кабина обаче не е самостоятелен продукт. Тя обичайно е съчетана с душ, хидромасажен панел и дори със сауна, както е при модела Tris на Ideal Standard. От една страна, тази комбинация е удобна, защото пести място вкъщи, от друга обаче, тя затруднява избора на модел. Крайната цена в случая се определя от множество характеристики и екстри, част от които с времето ще определите като ненужни. За да си помогнете в избора, направете си списък с приоритети и съобразете с него покупката. Това ще рече, че когато сте тръгнали да разглеждате моделите заради парогенератора, не бива да се прехласвате по екстрите на хидромасажния панел, иначе рискувате да сгрешите в избора. Цената също не е критерий – напомнят специалистите. При това те са объркващо различни. Има модели за 2500 лв., а има и за 15 000 лв. Истината, както обикновено, е някъде по средата.

Моделите с подозрително ниски цени обикновено са произведени в никому неизвестни азиатски фабрики и действително са рискови по отношение качеството. Ако все пак решите да си купите евтина парна кабина, изберете я с възможно най-малко електроника, която, ако не е добре защитена, първа ще поддаде на влиянието на влагата и високата температура. Ако пък се колебаете между два евтини модела, попитайте за оторизиран сервиз и купете от търговеца, който ви го гарантира.


Между 1500-3000 лв. струват средният клас кабини с парогенератор. Обикновено са изработени от акрил и термоустойчиво стъкло и разполагат с основен хидромасажен панел, подвижна слушалка, парогенератор с електронно табло за контрол и с пълнител за аромати. Мощността на парния генератор почти навсякъде е 3KW, а електрическото напрежение е 220V. Влагозащитена електроника отчита влажността на въздуха, температурата, показва времето на престоя в парната баня. Повечето производители предлагат и опция за слушане на музика от радио или CD. Вграждането на високоговорители също е възможно, но се прави по поръчка. Много от моделите в средния клас вече предлагат и друга модерна екстра – хромотерапия. В тях е монтирано светодиодно осветление в червена, зелена или жълта гама, което допълнително благоприятства за цялостния релакс.
Над 3000 лв. пригответе за модел с парогенератор на известна европейска марка.


модел на TeucoПоследните модели на лидери като Teuco и Jacuzzi минават границата от 10 000 лв. Скъпите кабини обаче струват повече основно заради комбинацията на висококачествени материали, високи технологии и водещ дизайн. Моделите обикновено са изпълнени  изцяло от дебело кристално стъкло с алуминиев обков, като често са в комбинация с дърво или иновационни материали, от които могат да се направят седалките, поддушовото корито, ръкохватките или контролният панел. Ако сте склонни да дадете повече пари за кабина, обърнете внимание и на хидромасажната система. Добре е тя да включва стационарен душ с няколко вида струи и разнообразни джетове за гърба, тила и кръста. Много модерни напоследък се екстрите “шотлански душ” или воден масаж на ходилата. Функциите на последното поколение модели се контролират от електронно сензорно табло, от което можете да настройвате и парогенератора. Повечето модели от среден и висок клас притежават важна екстра — температурен предпазител. Той се активира при покачване на температурата над 60 градуса в следствие на което парогенераторът се самоизключва. Настройката на времето на работа на парния генератор е фабрична – за 60 минути, работният диапазон от 1 до 120 минути, след което системата се самоизключва. Ако има евнтуална неизправност, се включва и звукова сигнализация. Системата спира да работи и при липса на вода. Кабините на Ideal Standard имат и паник-бутон. Когато го натиснете, генераторът изключва и се активират вентилаторите. По този начин се избягват неприятностите с хора, които имат проблеми с кръвното, сърцето или не се чувстват комфортно в затворени пространства.

Б&S речник
Парната баня може да бъде категоризирана като влажен вариант на сауната. Чрез струята нагрята пара под налягане тя е идеален начин за прочистване на тялото от вредните вещества. Парната баня има множество лечебни качества както за кожата, така и за дихателните пътища. Тя е по-лека за сърдечната област, тъй като температурата в нея не надвишава 50 С°. Както при сауната, така и тук може да се приложи ароматерапия с билки и етерични масла за пълна душевна и физическа релаксация на организма.


ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

[dynamictext* alt-mail "CF7_email"]

Вашият коментар