Пет мита за здравословното хранене

atomicspa2
Atomic Spa Suisse в Милано е най-атрактивният СПА център за 2010г.
19.12.2010
Ideal_Standard_soft_2
Конкурсът „Ideal Standard баня на 2010“ предизвиква архитектите с 3D проекти
20.12.2010
sok

Американският диетолог д-р Орниш посочва петте най-разпространени заблуди по отношение на здравословното хранене.

1) Ниско-маслените продукти са здравословни.
Всъщност, това не винаги е така. Много от преработените храни са с ниска масленост, но същевременно – с високо съдържание на захари. Те съдържат голямо количество “празни“ калории, които не само увеличават теглото ви, но и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Д-р Орниш споделя опита си със свой пациент, който не можел да проумее защо постоянно увеличава теглото си. След разговор с диетолога станало ясно, че той смело си похапвал големи количества “здравословен“, ниско-маслен кейк.


2) Замразените плодове и зеленчуци са изгубили хранителните си качества.
Според диетолога това не е вярно. “Съвременните изследвания показват, че замразените и пресните плодове и зеленчуци имат идентични хранителни свойства“ – твърди д-р Орниш.
3) Червеното вино, а не бялото предпазва от сърдечни заболявания.
Според диетолога, консумирано в умерени количества, бялото вино има същата предпазваща функция за сърцето както и червеното.
Резвератролът е полезната съставка, съдържаща се във външната ципа на гроздето. Действително, нейното съдържание е по-високо в червеното вино, тъй като червеното грозде, за разлика от бялото ферментира заедно с ципите. Скорошни американски и италиянски изследвания показват, обаче, че плодът на бялото грозде съдържа съставки, които предпазват сърцето със същата ефективност.

4) Сокът не е толкова полезен, колкото целите плодове.
Според д-р Орниш, това също е една от големите заблуди на здравословното хранене. Плодовите сокове  са антиоксиданти, както, разбира се и целите плодове. Разликата е в това, че плодовете съдържат и полезни за организма фибри. Но, според диетолога, повечето производители днес добавят към сока и фибрите от плода, така че той да стане също толкова полезен за здравето.
5) Шоколадът не е здравословна храна.
Противно на това разпространено вярване, днес множество научни изследвания доказват, че дори  млечният шоколад, консумиран в малки количества, влияе благотворно върху здравето ни.
Антиоксидантното действие на шоколада е в основата на профилактичния му ефект върху сърдечно-съдовата система. То се дължи на високото съдържание на флаваноли в него. Те подпомагат клетката за справяне със свободните радикали, които й въздействат неблагоприятно. Антиоксидантният капацитет на шоколада  е по-висок от този на плодовете и зеленчуците.

Вашият коментар