ПЛОЧКИТЕ

Парна кабина Teuco
Парната кабина
11.12.2010
Диана Илиева, архитект
Студио “Дикански”
12.12.2010
Плочки за баня Aparici

Искате да покриете с нещо практично пода вкъщи – направете го с керамика. Настилката трябва да продължи на балкона или на двора – значи ви трябва керамика. Търсите интересна облицовка за фасадата – първо разгледайте колекциите с керамика.

Да, материалите на основата на печена глина, които най-общо наричаме плочки, са практически приложими навсякъде. Заради качествените си характеристики и  разнообразния си до безкрайност външен вид те са на път да се превърнат в модерната  полифункционална облицовка.

Много яки
Качествата якост и износоустойчивост са безспорно сред най-прочутите предимства на керамичните плочки. Благодарение на тях продуктите от печена глина трайно са се настанили във всички сфери на частния и обществения интериор и екстериор. Производителите от своя страна не спират да доразвиват тези характеристики и с успех създават гранитогреси с якост, по-голяма от тази на камъка, износоустойст, по-висока от на стоманата и с минимална хигроскопочност като на новите композитни материали. Особено силни в областта на гранитогресите са италианските производители. Наскоро фабриката Graniti Fiandre, сред лидерите в сектора, създаде облицовка с едни от най-високите познати досега параметри по износоустойчивост, като вгради в гранитогреса реални метални стружки. Плочите при това са с приятна визия в различни цветове с проблясъци на метал и са идеални за обществени пространства. Добрата новина е, че има и български производител на гранитогрес. Групата KAI, собственик на заводите в Омуртаг, Исперих и Елин Пелин, разработи няколко продукта с висока износоустойчивост, ниска хигроскопичност и добра цена – в пъти по-ниска от тази на вносните модели.

Размери и форми
Няма невъзможни размери и форми за керамиката – на път са да заявят производителите. Мозайката  вече не е съставена само от квадратчета 1х1 см, но и от кръгчета, ромбчета, правоъгълници с по-големи размери, които дори с подреждането си образуват разнообразни фигурални композиции. В магазините на веригата Elis Ge пък можете да поръчате да ви направят мозайка от материал по желание, която да е произведена с размер и форма на частите според индивидуален проект. Парчетата се оформят в собствената база на фирмата, лепят се на мрежа и са изключително лесни за монтаж. Все по-разнообразни по размер и форма стават и всички останали плочки. Квадратите по стандарт от времето на соца с размери 20х20 и 33х33 см все още са много търсени, но все по-трудно се появяват в новите колекции. Затова пък идва ред на нестандартните формати – правоъгълници гиганти с дължина до 120 см, квадрати 80х80 см или пък новопоявилите се през последните сезони модели две в едно, съставени от квадрат и влизащ в него декоративен кръг. Тези и много други подобни модификации са интересни, но притежават едно-единствено неудобство – съчетават се само с елементи от конкретни колекции или сродни фабрики.

Декори
С финиша на плочките наистина се случват чудеса. Керамиката отдавна не е просто монохромна и с единствена разлика в наличието или липсата на гланцово покритие. С нея се постигат всевъзможни имитации – на метал, стомана, стъкло, кожа, дърво. Все по-актуални напоследък стават и релефните композиции, съставени от плочки на нива или от самостоятелни парчета. Голям интерес в това отношение от страна на наши дизайнери има към материала на японската фирма Inax, който е много подходящ за модерната сега етно стилистика.  Представлява дълги тесни ленти с различни размери, които могат да се редят като цяла облицовка или да оформят декоративно пано в интериора.

Цени
Цените са също толкова различни, колкото и плочките, а може би и повече. Най-общо стойността на квадратен метър подова и стенна керамика тръгва от 10 лв., колкото е цената на бългрския производител KAI. Вносните испански и италиански модели от среден клас струват между 25-30 лв. кв. м. Над 50 лв. кв. м пригответе за последните колекции на европейски производител. А може да ви поискат и много по-големи суми. Заслужава си, ако иде реч за истински дизайн!

7 точки от пазарния лист

1. Да заснема размерите на помещението
2. Да питам за качеството – І, ІІ или ІІІ
3. Кои модели са в наличност
4. Какъв е срокът на доставка
5. Колко струват декоративните елементи – цокъл, фриз, център, декоративна плочка
6. Да ми направят професионален проект и да ми сметнат квадратурата
7. Да купя поне кашон повече от нужното количество


ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар