Топлата баня

КРИСТОН-ПРИМА
29.12.2010
bulgres002
Душове за банята
30.12.2010
Image_bath_41

7 стъпки за по-топла баня


Това, от което се нуждаем най-много през зимните месеци, е топлината. По всякакъв начин се опитваме да я уловим и запазим – с дебели ръкавици и палта, с качествена изолация на домовете. И все пак невинаги си даваме сметка, че тя ни е особено необходима в банята – помещението, в което оставаме незащитени и без протекцията на модерните и топли дрехи.

Първа стъпка: помещението трябва да бъде изолирано!

Добре е външните стени да са санирани с качествена топлоизолация. На пазара се предлагат множество иновационни материали и за да не се налага да се превръщате в експерт, корифей по топлоизолациите, насочете се към по-голяма фирма, която освен консултации предлага и монтаж. Някои основни насоки са:
колкото по-добре е изолирана външната стена, толкова по-ниски са разходите за отопление и толкова по-високо е нивото на комфорт;
ако банското помещение има прозорец, помислете как той също да бъде изолиран. Монтажът на добре уплътнена дървена или пластмасова дограма е оптимален, особено ако е комбиниран със специален стъклопакет от т. нар. К-стъкла с прозрачни нискоизлъчващи покрития.

Втора стъпка: избор на оптималния източник на топлина
Изолираната баня е много по-лесна и евтина за отопление. Видовете отоплителни тела могат да са най-различни в зависимост от условията в жилището.  
Когато в дома няма централно парно, възможностите и изборът на отоплителни уреди са огромни.
Традиционен и много разпостранен вариант е монтажът  на подово отопление.
Икономически изгоден е и практичен, като осигурява оптимално чувство на комфорт по винаги топлия и сух  под на  банята.
Конвекторните радиатори също са търсена алтернатива, защото са с висок коефициент на полезно действие (КПД). При тях естествената циркулация на въздуха разпределя равномерно топлината. За предпочитане е да се избере  модел с термостат – така уредът ще се включва само с поддържаща функция, което ще се отрази положително на сметката за плащане.  
На българския пазар навлязоха отоплителните тела с инфрачервени лъчи. Те са по-скъпи от конвекторите като първоначална инвестиция, но търговците твърдят, че парите им се изплащат от сметките за тока само за един сезон. Особеното при тях е, че лъчите им се поемат от всеки обект в помещението, който от своя страна излъчва топлина като акумулираща печка.  Това пък спомага въздухът в стаята да е равномерно топъл навсякъде.

Дори и да имате парно в апартамента, добре е в банята да поставите отоплителна лира, която ще поддържа равномерна температура и ще изсушава въздуха в помещението. На пазара се предлага огромно разнообразие от  обикновени лири за баня и изсушители за кърпи, предлагани в цвета на метала или прахово боядисани в актуални нюанси.
Ако за ремонта на банята е предвиден по-голям бюджет, може да се потърси вариант, при който акцентът в обзавеждането на това помещение да бъде поставен върху отоплителното тяло. На българския пазар са предлагат множество радиатори за баня, същински произведения на изкуството. Дизайнерските серии на Cordivari, Antrax, Tubes, ретро визията на Devon&Devon са пример за това.Трета стъпка: топлите материали
Банята ви ще изглежда по-топла, ако внимателно подберете материалите за мебелировката. Решите ли да включите естествената дървесина, ще трябва да осигурите добра вентилация на помещението и сезонни грижи за материала според инструкциите на производителя.
Възможностите са неограничени – от подове, мебели и аксесоари от естествено дърво в по-сухите зони на банята до скари от екзотична дървесина в зоната за душ. Желателно е да поставите дървото там, където се очаква да има допир с човешкото тяло – пода, плота около мивката, скара в душ-кабината. По този начин естествената дървесина ще радва допълнително и чрез осезанието.


Качествените и пухкави кърпи и хавлии също могат да се окажат безценни през студените месеци. Изберете ги така, че да хармонизират цветово с интериора на банята, и се поглезете с всички продукти от дадена серия – стандартни и маломерни кърпи за ръце, кесии за баня, халати и чехли.
Матовите покрития и повърхностите с лек релеф също влияят благоприятно на уюта и комфорта. Няма да е грешка, ако отново се заложи на естествените материали. Плот около мивката от камък, декоративни елементи на стените от седеф и стъкло. В този случай отново допирът е много важен – изберете повърхности, които са приятни за докосване.Четвърта стъпка: цветовете на топлината
Декорацията също е от значение. Богатите и меки цветове са определящи за настроението, което носи банята. Класическите съчетанията тон върху тон в топлия спектър са непреходни, актуални и лесни за интерпретация.
Шоколадовокафявото, топлата охра и нежната сепия са чисти и благородни цветове, които се съчетават приятно и биха внесли усещането за уют. Актуалното бордо, както и матираното старо злато биха добавили елемент на шик и екстравагантност.


Пета стъпка: светлина, много светлина
С изключение на случаите, когато в банята има прозорец, това е едно по подразбиране тъмно помещение.

За да се постигне усещане за топлина чрез светлината, тя трябва да бъде мека, но в никакъв случай приглушена! В сумрака човек се чувства дискомфортно и несигурно, да се взира в огледалото под мъждивата крушка е неприятно за всекиго.
За банята е задължително светлината да е в изобилие и същевременно да е разсеяна. Изберете влагоустойчиво осветително тяло с поне две крушки за тавана, но и шкаф и огледало с вградено или допълнително осветление. Няколко халогенни крушки могат да извършат чудеса. Тяхната специфична  и топла светлина има свойството да се отразява много приятно и да придава допълнително усещане за блясък и празничност.Шеста стъпка: детайлите на декора
За перфектната и топла баня може да се положат още много усилия, но най-малкото, което може да се направи, е да се избере правилната декорация. Една ароматна свещ или сухо клонче, панерче с дребни предмети или обли камъчета, пухкава постелка в топъл цвят – тези завършващи детайли помагат много за общото усещане. Подберете елементите на украса така, че да отговарят възможно най-много на индивидуалния вкус.Седма стъпка: ароматите – пир за сетивата
И последно, но не маловажно: поканете аромата на зимата в банята си. Канела, ванилия, горски плодове и карамфил – нека букет от тези миризми да присъства през всичките дълги и студени месеци в банята. Освен че са полезни за тонуса на организма, те ще доставят удоволствие всеки път когато влизате в това помещение. Ароматът е първото впечатление от банята, той изпреварва дори зрението, което трябва да се адаптира към светлината в помещението. Правилно подбрана есенцията ще придаде облик и индивидуалност на вашата баня и ще я направи още по-уютна и комфортна.

РЕЧНИК НА ПОЛЕЗНИТЕ ТЕРМИНИ

Експандиран пенополистирол (EPS) – микропорест изкуствен материал, 95% от обема на който е въздух, затворен в сфери. Идеален изолатор с търговско наименование стиропор. Съобразено за българския климат оптималното съотношение между цена и ефективност е 5-6 см експандиран пенополистирол (EPS) или 7-8 см минерална вата. По този начин загубите на топлина могат да бъдат редуцирано с около 40-60%.


К-стъкло – нискоемисионно стъкло, отразяващо дълговълновата радиация (топлината) обратно в помещението. По този начин топлозагубите през остъклените части могат да бъдат редуцирани с 35%.


Топли аромати – ароматите, които свързваме с усещане за топлина, са канела, ванилия, карамел и джинджифил.


Конвекторни уреди– радиатори, при които затоплянето става чрез естествената циркулация на въздуха. Студеният въздух избутва нагоре топлия и на свой ред се затопля в реотаните на уреда. За по-бързо затопляне на помещението някои модели са снабдени и с вентилатори.


Лъчисто отопление – при този вид отоплителни тела няма движение на въздуха. Инфрачервените лъчи отдават топлината на предметите, стените и пода, които я акумулират, и след изключване на уреда продължават да топлят.


Водно подово отопление – този вид има много предимства освен комфорта. То е изключително икономически изгодно, защото постига същите резултати като повечето отоплителни уреди, но работи с много по-ниски температури. Също така може да бъде свързано със слънчеви колектори, които да поддържат температурата на водата, циркулираща в системата.


Електрическо подово отопление – подобно на водното, то е икономически изгодна нискотемпературна инсталация. Изгражда се от електрически кабели или от готови ел. рогозки или фолио.


текст Миряна МалчеваИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

[dynamictext* alt-mail "CF7_email"]

Вашият коментар