Хайде на зимен риболов!

deck1
Декинг
13.12.2010
spa_incity_800
ГРАДСКОТО СПА
13.12.2010
belopopci

Време е за зимен риболов. Кой ли не се е пробвал да лови риба поне веднъж в живота си? През лятото това занимание е свързано с много приятни емоции – пикник на полянка, разходка сред природата, изстудена бира в бързите води на реката. Пък ако се хване нещо на въдицата, то е допълнителен бонус към хубавия ден.

През зимата обаче според мнозина има много по-интересни неща за вършене от клеченето с въдица в ръка. Да излезеш, за да се намръзнеш, не звучи привлекателно за никого. И все пак, ако успеете да претръпнете пред  студа и опасностите, ще се убедите, че и зимният риболов предлага интересни емоции.
Все още и у нас има заклети рибари, които считат за несравнимо удоволствието да ловят риба на лед. При температури под нулата повечето езера замръзват и образуват дебела и здрава ледена кора на повърхността си. Ако през следващите месеци не се затопли драстично, тя може да се задържи до същинската пролет.

За да се лови риба върху замръзнало езеро, рибарят първо трябва да стигне до избраното дълбоко място – там по правило температурата е малко по-висока. Трябва да се върви по замръзналата кора, докато стигнете центъра на водоема. Да застанеш върху сърцето на язовир гигант и да хванеш риба директно под краката си – не е ли това истинско предизвикателство. Разходката върху леда и ясното усещане за дълбоките и студени води под него е невероятно силна емоция. Тя е и на моменти страшна, особено за несвикналите. Неопитните по-добре да не тръгват по леда, съветват майсторите.
През зимните месеци рибата като цяло не е много активна. Студът е забавил метаболизма й и тя се нуждае от много по-малко храна, отколкото през лятото. Да се подмами рибата под леда, да бъде заинтригувана достатъчно, за да започне да кълве и да се хване, това е една доста трудна игра на надхитряване, а възможностите не са никак малко: щука, бяла риба, костур, пастърва, платика и много други.
В ледените дупки най-често може да се хване костур. Характерно поведение за тази риба е, че се държи на групи. При нея основният трик е да се намери къде е застанало ятото. След като то бъде налучкано, рибарят със сигурност ще се наслаждава на успешен риболов.
За да е по-приятен престоят на леда, е хубаво да се подбере добра екипировка. Дебели якета и шапки, термоси с чай, столчета и слънчеви очила – все неща, които ще подсигурят личния комфорт и ще направят риболова приятен. От специализираните магазини можете да си набавите необходимото за самия риболов – ледобури, черпаци, мормишки и отвесни блесни, специални въдици и не на последно място – подходяща стръв.
Подледният риболов е много приятна емоция през ясните и студени зимни дни. Всъщност това занимание е толкова интересно и забавно, че често пъти се случва рибарят сам да се „хване на въдицата” и да се запали по него. Всяка година ледът привлича хората и първите по-големи студове са стартов сигнал за омотаните в дебели якета рибари да наизлязат по покритите с бяло водоеми.

текст и снимки Миряна Малчева

Снимките са направени на язовир  “Белопопци“.

Вашият коментар