Добринище

Orbel
хотел Орбел Спа
04.01.2011
zone
Нощен Спа център Under Zero в Банско
04.01.2011
Dobriniste_bezbog1

Град Добринище се намира в планински район, на 850 м надморска височина с гледка към три от най-впечатляващите планини – Рила, Пирин и Родопите.

Според едно от най-популярните предания името на селището идва точно от особеността на мястото, а именно – “добро за живеене”.


Добринище комбинира най-доброто за зимните и летни почивки: красива природа, гостоприемни жители, ски писти, минерални извори с лековита вода, възможности за селски и еко туризъм.

В градчето се намира и единствената по рода си в България градина за еделвайси.

Минерални извори и балнолечение
Добринище е обявено за балнеоложки курорт заради прочутите си 17 минерални извора с температура от 30-43 градуса. Минералните води включват 16 извора и 2 сондажни кладенеца в Разложкия хидротермален басейн. Общият дебит на водата е 18 л/сек., а температурата е 30-40 градуса по Целзий. Водата е бистра, без мирис и утайка, приятна за пиене.

Минералната вода се препоръчва за лечение при следните заболявания:

  • бъбречно- урологични/ бъбречно-каменна болест, хронични пиелонефрити, цистити/
  • стомашно-чревни/ хронични гастрити, гастродуоденити, язва, ентероколити, колити/
  • обменно-ендокринни/ подагра, диабет/
  • жлъчно-чернодробни/ жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангино-хепатити, хепатити, дискенезии на жлъчните пътища, след оперативни състояния/
  • хронични професионални интоксикации/ от олово, радионуклиди, токсични вещества от фармацевтичната промишленост/
  • действа заздравяващо на кожни рани/ гнойни, кървящи и др./
  • заболявания на горните дихателни пътища/ ларингити, фарингити, ринити, тонзилити

Балнеопроцедури се предлагат в обществаната минерална баня /“римското банче”/ и обществения открит плувен комплекс.


Старата римска баня в село Баня отдавна е превърната в тоалетна, а минералният извор се използва за пране и се излива в канала.


Село Баня

В непосредствена близост до Добринище се намира село Баня, селище, също станало прочуто с лечебната си минерална вода. Разположено е на 6 км от Банско и на 5 км от Разлог, има гара на теснолинейката Септември-Добринище. В селото има над двадесет и пет минерални извора с температура от 28 до 58 градуса. Лечебните води са привличали още траките, изградили в района селище.

Днес в селото има две минерални бани и една кална. Построен е и балнеолечебен комплекс. Плувният басейн се използва не само от болни, но и от много туристи и жители на Банско и Разлог.

Освен Баня и Добринище, друг балнеолечебен център в Разложката котловина е село Банище. То се намира 7 километра от Разлог, на склоновете на Югозападна Рила.
Ски писти
Добринище е курорт с база за ски туризъм през зимата. Пистата е дълга 5 км и е с начална точка -хижа “Безбог” и крайна точка – хижа “Гоце Делчев”. Има двуседалков лифт; ски влекове; ски гардероб и ски училище. Ски Цени Добринище
Хижа „Гоце Делчев” е разположена в местността “Логовето” на 10 км от Добринище. Намира се на 1412 м.н.в. От нея започва седалковия лифт до хижа “Безбог”. До станцията има охраняем паркинг и отопляема чайна.

Хижа “Безбог” е разположена до Безбожкото езеро на 2236 м.н.в. Тя е най-високата хижа на Балканския полуостров със спираща дъха панорама.

На 6 км от Добринище се намира курорта Банско, откъдето тръгват 8-местна кабинкова линия, три 4-седалкови лифта и два котвови влека. Ски пистите са 16 с обща дължина от 70 километра. От тях за начинаещи са 30%, 45% за напреднали и 25% за опитни. Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 1000м. о.

Забележителности
Освен възможностите за ски и балнеолечение, град Добринище предлага и възможности за пешеходен туризъм , както и екскурзии до културни забележителности.

Едни от най-популярните планински преходи включват посещение на Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог, както и до най-малкият град в България – Мелник. Пътят от хижа „Безбог“ до Мелник е 12 часа. За радост на тези, които обичат планинските преходи , четири от основните туристически маршрута започват от гр. Добринище.

Сред културните забележителности в Добринище, се открояват:

местността „Св. Никола”, където се намират останки от еднокорабна базилика, чиито основи все още не са заличени от времето. В момента там се извършват археологически разкопки
Църквата „Св. Св. Петър Павел“ , строена през 19 век. и църквата “Света Богородица”
действащият манастир „Свети Пантелеймон“, който са намира в Пирин, на около 4 км северозападно от село Обидим и на около 3 км югоизточно от Добринище . Основан е през 20-те години на 20 век и представлява комплекс от черква, жилищна и стопанска сграда. Обявен е за паметник на културата.

Възможност за туризъм предлагат и намиращите се в близост до град Добринище населени места.

град Разлог
Едно от събитията, с които град Разлог е известен, е Новогодишният карнавал.Шествието обикаля целия град и постоянно се вие дълго хоро. На карнавала могат да бъдат видени характерните за района кукери или чауши.. Интерес представляват и минералните извори Ръждавец, Конна база “Дворене ” и Конна база “Русалиите” – до с. Бачево


стенописът Вознесение Христово в старата Добърска църква


с. Добърско
Безспорно най-интересната и изключително добре запазена старина в село Добърско е църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ . Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. Това е най-богато изографисаната на такава малка площ църква в България. Днес тази църква е известна най-вече с “иконата, изобразяваща Иисус Христос в космическа ракета”. Част е от Стоте национални туристически обекта и е сред културните паметници под защитата на ЮНЕСКО.

град Банско
Град-музей, Банско предлага на своите посетители широк избор от забележителности, сред които : Къща-музей „Никола Вапцаров“; Дом на изкуствата; Етнографска изложба-базар; Постоянна иконна изложба; Къща-музей „Неофит Рилски” и други. Безспорно обаче, най-забележителна е Църквата Св. Троица , която заедно с кулата си и уникалния си звън на камбаните се е превърнала в символ на Банско.

Разстоянието София – Добринище е 156 км и се взима с кола за около 2 часа. В града са поставени множество указателни табели.

До град Добринище може да се стигне и с редовни автобусни линии /използват се линиите до град Гоце Делчев/ или с ж.п транспорт. Ж.п гарата в Добринище е последната спирка на единствената запазена и функционираща теснолинейка в България – Септември-Добринище. Тя е с дължина 106км. и минава през три български планини – Родопите, Рила и Пирин. Тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово с 1267м. надморска височина.

Разстояния

* София – 156 км
* Банско – 6 км
* Разлог – 13 км
* Добърско – 25 км
* Белица – 25 км
* Огняново – 40 км
* Гоце Делчев – 44 км
* Велинград – 76 км

* Рилски манастир – 79 км
* Роженски манастир – 79 км
* Пловдив – 150 км
* Кавала – 90 км
* Триград – 125 км
* Драма – 114 км

Вашият коментар