Дом за любов

methasense5
Време за медитация в йога студио Mettasense
08.01.2011
Колекция COCO на Паола Навоне  за Falper
В банята с COCO от Паола Навоне
08.01.2011
Jani_1

Отворено пространство, включително в най-интимните зони, в комбинация със смела стилистична еклектика,предразполагат към откровеност и интимност

За много хора Open Space не е просто модна тенденция в интериора, а е концепция на живот.Стените вкъщи създават независими кътчета, в които отглеждаме собствената си индивидуалност и себичност,  но и ни отдалечават от най-близките ни хора като издигат граници, които притъпяват навиците ни за съвместен живот, за живот с другия, заради другия. В дома без стени напротив, всички зони са общи и дори нареченият за някого кът  някак си не е забранен за всички останали. Отвореното пространство ни приучава да смъкваме маските, да се разголваме, да  се показваме пред другия такива, каквито сме, истински,чувствителни, откровени.

Концепцията Open Space създава идеалните условия за открита любов, убедена е и собственичката на жилището, което ви представяме.

Тя е млада, изключително дейна и пълна с идеи дама и иска домът й да е като приказен свят, романтичен, хармоничен, предсказуемо драматичен, съвсем различен от реалния.

Ефектът на легендарност и безвремие постига с преднамерена стилистична еклектика и с активното включване на няколко сценични прийома в интериора.

Апартаментът е с площ от около 100 кв.м и се намира на последния етаж на кооперация, което предопределя скосените на места тавани.

Пространството по даденост е разгърнато на дължина и само подсказва функционалното зониране на кътовете.

В непосредствена близост до входната врата и антрето се организира кухня с островен плот, след което се нанизват трапезария, кът с меко сядане, кът пред камината.

В най-дълбоката част на апартамента зад стени от опушено стъкло е “скрита” най-интимната зона – спалнята, обединена с банята на дома.
Ярката декоративност е водещата характеристика в интериора, която създава усещането за иреалност с намигване за романтична нега.


“Харесвам модерни мебели, но минималистичният стил ми изглежда твърде стерилен и бързо ще ми омръзне. Исках дома ми да притежава уюта на стара къща, но не и да мирише на мухъл” – споделя домакинята, която сама се захваща с интериора на апартамента. Предпочетената от нея тоналност е на мека  земна охра, която на места обаче преминава в оранж и огнено червено.  Мебелите са практични и удобни, но не се подчиняват на никакъв конкретен стил.


Някои от тях дори са видимо контрастни като модерния кухненски корпус от масив с плот от бял акрилен камък и поставената в непосредтвена близозост трапезарна маса със стъклен плот и изваяни в антична стилистика каменни крака. Странните на пръв поглед съчетания необяснимо защо, но не дразнят. При втори по-задълбочен поглед окото неизменно открива неочаквани връзки между далечни детайли като декоративните капители на тавана и каменните крака на масата за хранене. Стилистичните акценти сякаш се завъртат, появяват се на неочаквани места и така създават чувството за опияняваща иреалност и безвремие.

Усещането за театралност и сценичност се допълва от активното присъствие на прожектори и насочени осветителни тела. Те са в състояние динамично да променят отвореното пространство, да завъртат сцените, да сменят ролите, да моделират акценти и настроения в декора. Резултатът от преднамерената декоративност и еклектика е дом с много лица, и всички те интересни, забавни и различни от действителността.


Текст Антоанета Салфидж
Снимки Асен Балабанов

Вашият коментар