Колекцията AxorUrquiola – интимна и неочаквана

RAdina
СПА Хотел RADINA’S WAY
10.01.2011
varshetz_Ivanov
Вършец – първият елитарен балнеокурорт в България
11.01.2011
axor_urquiola_ambience_5_s


AxorUrquiola – така се нарича ексклузивната колекция на Патриция Уркиола, разработена специално за Axor, дизайнерския бранд на марката за банско обзавеждане Hansgrohe.

Предпремиерата на AxorUrquiola се състоя в края на 2008 г. в Барселона и още с появяването си предизвика истински бум сред специализираната аудитория от дизайнери и журналисти.





За първи път колекцията бе представена пред широка публика на  ISH2009, Франкфурт, вследствие на което два от елементите в серията – умивалник и параван-радиатор, бяха отличени с Design Plus.


Има безброй прекрасни характеристики като емоционалност, одухотвореност, романтика, еклектика, самобитност с намигване за носталгия, които с пълна сила важат за зашеметяващата колекция за баня на Патриция Уркиола и които вече с пълна сила присъстват в статиите на водещите критици в бранша.

Едно обаче е безспорно: всичките 80 елемента от серията, колкото и да са индивидуални и неподражаеми, имат най-силно присъствие, когато са в група.

И това е така, защото AxorUrquiola  не е просто поредната дизайнерска колекция, а  цялостна концепция за модерен начин на релакс.


Дизайн и пространство
Това са двата основни критерия, които са решаващи за въздействието на колекцията. Зоната за сън не е строго отделена, а напротив, съществува като прилежаща на банята територия. В същинската баня са организирани по два независими един от друг къта за тоалиране, вземане на душ, почивка и релакс. Дори ваните неслучайно са две – в израз на разбирането на авторката за необходимостта от индивидуално и неприкосновено място за покой, което предлага възможност и за споделяне на удоволствието. Усещането за релакс и покой се подчертава с меките форми и оригиналната, подчертано поетична визия  на елементите. Много от тях на пръв поглед впечатляват с ярка индивидуалност и същевременно по неповторим начин напомнят за нещо много познато, за нещо от дома, от живота от детството.



Безспорен пример за това е умивалникът в колекцията. Отливката му е изработена от идеално гладък и снежнобял синтетичен камък. Двете дръжки отстрани на коритото, които служат за премятане на хавлиите, всъщност много напомнят формата на обикновен леген. И точно тази асоциация е причина в интериора на Уркиола естествено да се настани носталгичната романтика.


Колекцията AxorUrquiola тръгна на световния пазар в свободна продажба  всички елементи  са много добре приети– смесители, батерии, вани, мивки, аксесоари – както самостоятелно, така и поотделно.


Силата на серията обаче е точно в способността й да предложи свобода и индивидуалност на зоната за покой, и то не само заради интересната визия на елементите, а заради способността им да съжителстват с декор от реалния живот на стопанина, да се вкючат в група с античната лампа, с модерното кресло, със стъкленицата, пълна с мидички от последното морско летуване…






www.hansgrohe.com

Вашият коментар