Мозаичният свят на SICIS

Italian_design1
Италиански дизайн в помощ на български деца
15.01.2011
kamuni_spa1
Релакс с горещи вулканични камъни – спа процедура
15.01.2011
Denver-04

Един от най-древните начини за украса на интериора безспорно е мозайката. Декорацията с малки цветни камъчета и стъкълца се появява като изкуство още в Древна Гърция.


Някогашните елини са украсявали с мозайка стените на богатите къщи, дворците и храмовете.


Създаването на пана от мозайка било бавна и трудоемка работа, която изисквала освен майсторство на твореца и изключително качествен мрамор.Древните римляни развили изкуството на мозайката, добавяйки я като декоративен елемент буквално навсякъде – в стаите, в тържествените зали, дори в термите, където те били едно от основните украшения.


Днес съвременните технологии позволяват паната да се изпълняват от най-висококачествени материали, което дава възможност да бъдат използвани както за интериора, така и за облицовка на външните стени, басейните, сауните, дори и в градината.


Италианската компания SICIS, създадена преди 20 години, успя да върне мозайката в съвременния живот.  Познавачите не случайно я наричат “фабрика за изкуство“ – това, което SICIS предлага, са истински произведения на изкуството, предназначени най-вече за банята, но не само за нея, защото отделните интериорни елементи могат да се съчетават с детайли от вътрешното обзавеждане на дома по най-хармоничен начин.Някои от тях напомнят прочутите римски мозайки от Равена, други – изящното стъкло на Мурано, трети приличат по-скоро на космически фантазии.


Според Грета Габалия от SICIS основната  цел на дизайнерския екип е да разчупи видимата повърхност, да я трансформира в образи, които да говорят езика на нашето съвремие.

Защото мозайката повече от всичко друго може да “преведе” езика на миналото на езика на  днешния ден, смята тя. В резултат на това се появяват колекциите “Водно стъкло”, “Блещукане”, “Огледала”, “Вани”, “Силата на цветята” и др.
Фантазии за вана


Едни от най-атрактивните членове в семейството на SICIS са няколко серии вани с прекрасна облицовка от пъстроцветна мозайка, които е приятно да видиш и в които е още по-приятно да се потопиш.


Идеята е да се създаде цяла хроматична колекция, в която багрите на мозайката да преливат и да се видоизменят или пък да присъстват с цялата пъстрота и великолепие на дъгата.


Декорацията може да е както с геометрични мотиви, така и с флорални или стилизирани рисунки. Деформирайки гладката повърхност, мозайката създава диалог между различните материали, детайли, стилове, епохи.
Огледалце, я кажи…

Колекция огледала към изящните вани пък е отражение на желанието на хората да направят от едно толкова обикновено нещо като огледалото – необикновено.
Огледалото е илюзия, отражение на реалността, възпята в литературата, изкуството, приказките. Гладката сребърна повърхност е онова, към което се обръщаме, когато искаме да проверим собствената си идентичност, да потвърдим собственото си самочувствие или да добием повече кураж…

Това е и нещото, което ни помага да сложим на лицето си маската, с която искаме хората да ни познават и помнят, казва Грета.

В същото време според нея огледалата на SICIS са нещо повече от предмет за всекидневна употреба – те са поезия и изкуство, които могат да украсят всяко помещение в нашия дом.


текст Екатерина Геловска,гл. редактор на сп. HoReMag


Вашият коментар