Слънце вкъщи с инфрачервеното отопление

Модел New_York
УУДЛЕНД – българските мебели за баня от дърво
16.01.2011
Jumpthegap
Последни дни за регистрация в международния конкурс за млади дизайнери Jump the Gap 2010-2011
18.01.2011
infraswiss_e

Нова мода се появи на пазара на отоплителни уреди напоследък – инфрачервеното отопление. Търговците, които го предлагат, разбира се са категорични, че то е по-икономично от конвенционалното, и че създава по-висок комфорт на топлина.

Да, но е в пъти по-скъпо.Най-евтините печки, китайско производство, струват 120 лева, а цената на качествените швейцарски отоплителни панели може да стигне и 2 000 лева.Тези цени естествено вкарват в дилема  недоверчивия по природа потребител,  който все още се чуди струва ли си да инвестира в инфрачервено отопление.

Решението на този в голяма степен икономически казус съвсем не зависи единствено от себестойността на продукта, напомнят специалистите, а  от още ред съществени фактори като КПД, разход на енергия, продължителност на живота на изделието. А по отношение на инфраред уредите спокойно можем да добавим и още една особеност – съвсем новия комфорт на домашното топло.

Принцип на действие
Инфраред уредите топлят с инфрачервени лъчи, точно както топли и истинското Слънце. Инфрачервените лъчи, по-точно, пренасят топлинната енергия, излъчвана от източника. Когато вълните им достигнат каквато й да е повърхност, енергията се трансформира в топлина.


През деня, когато слънцето свети, цялата земна повърхност е изложена на инфрачервено облъчване и трупа топлина. Вечер, щом Слънцето се скрие,  акумулираната топлина се отдава в околната среда. Инфрачервените отоплителни тела пренасят този естествен природен цикъл и в домашни условия. По време на работния процес на източника липсва обичайното въздушно течение, което традиционно се съпровожда и с вихрухшки от домашна прах. Резултатът е равномерна температура в цялото помещение, приятно чувство за топлина не само на въздуха, но и на всяка повърхност в стаята, която е необичайно топла при допир.

При това нужният топлинен комфорт се постига с 2-3 градуса по-ниска температура, в сравнение с традиционните отоплителни уреди.

След изключване на източника температурата не спада рязко, а постепенно, защото повърхностите дълго време продължават да отдават натрупаната преди това топлина.

Как да изберем инфрачервено лъчисто отопление

Усещането за комфорт у хората и животните се определя от натрупаното в организма количество инфрачервена енергия, това е природен закон. В домашни условия, когато инфрачервения уред работи, вълните му предават топлина на всички твърди тела в зоната на обхват и то почти без никакви загуби.

Колкото по-нагрети са повърхностите – подови настилки, стени, таван, предмети и мебелировка, толкова по-топло съответно ще е в помещението. Много е важно характеристиките на отоплителния уред да бъдат съобразени с особеностите на стаята  – квадратура, кубатура, даже и с вида и броя на повърхностите в него.

В специализираните магазини се продават уреди със осреднени характеристики, които най-общо задоволят нуждите на стандартни помещения между 15-22 кв.м площ.

Ако искате обаче да извлечете от инфрачервения отоплителен уред максимум комфорт при възможно най-икономичен режим на работа, добре е да консултирате избора със специалист. Такива консултации правят в българския офис на швейцарската фирма Infraswiss.

По желание специалистите ще ви изготвят прецизен проект с посочване на оптималните характеристики на телата и местата за най-правилното им разположение. Услугата е напълно безплатна. Уредите на Infraswiss са с различен размер и капацитет. Телата представляват панели с модерен дизайн, които могат да се окачват както на стената, така и на тавата на стаята.

Малко история

Откакто човечеството познава огъня, то познава и инфрачервената топлина и хилядолетия наред изобретява какви ли не уреди, за да я добива и съхранява в дома. Едва през  1967 год. д-р Тадиши Ишикава, работещ в областта на изследването и развитието на фирма Fuji Medical в Япония, създава първата кабина с инфрачервена топлина. Най-напред тя се използва от лекарите за терапия, но в 1981 год. се появяват първите модели с комерсиална цел на пазара. Наричат ги инфрачервена сауна.
От 1981 год. развитието върви ускорено. Инсталации на базата на разработките на д-р Тадиши Ишикава се внедряват в редица социални домове, поради терапевтичния ефект на инфрачервеното лъчение, което благотворно допълва традиционните форми на лечение.
През 90-те години започва развитието на елементи на основата на инфрачервеното лъчение за отопление на помещения. Тези устройства генерират изключително IR-C-лъчи и нямат негативен ефект при продължителен контакт. Напротив  по-дългия контакт засилва приятното усещане и чувството за комфорт. Доказателство за безопасността на тези лъчи и използването им и за отопление на бебешки ковьози,  защото се счита, че топлината им е по-здравословна.


Електрическа печка Vieto с инфраред карбон технология и дистанционно управление. Мощност 900 W / 1800 W, отоплителна площ 30-40 кв.м., 4 степени на работа. 2 години гаранция. Цена 155 лв. Официален представител фирма “Европа Тунч”.


ВАЖНО!Познати са три вида инфрачервено лъчение: IR-A, IR-B и IR-C.

IR-A-лъчението е силно и трябва да се избягва. При продължително облъчване, например при силна слънчева светлина, може да доведе до прегряване на тялото.


IR-B-лъчението прониква по-дълбоко в кожата.


IR-C-лъчението облъчва само повърхността на обектите, което го прави особено подходящо за отопляване на жилища и обществени пространства.

IR-C-лъчението е същото слабо лъчение, което произвежда и човешкото тяло. Всички предмети и организми с температура, по-висока от абсолютната нула излъчват инфрачервено лъчение.


Инфрачервените сауни работят с комбинация от IR-B и IR-C и постигат едно достатъчно дълбоко проникване за отпускане и затопляне на болящи и схванати крайници.

текст Антоанета Салфидж
статията е публикувана в списание „Идеален дом“


ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар