Стефан Русев: Интериорният дизайн повишава качеството на живот

Centralna_banja
Ще топлим Министерския съвет с минералния извор до Централна баня
22.01.2011
Река Чавча
Пътят за рая минава през Костенец
22.01.2011
Стефан Русев, маркетинг и реклама

Стефан Русев, маркетинг и реклама

Стефан Русев, маркетинг и реклама

Професионалната 3D визуализация предпазва от грешки и пести пари

Стефан Русев е част от криетивния екип на Indesign , едно от най-известните варненски студиа за интериор и мебелен дизайн. Indesign има реализирани десетки проекти на жилищни и обществени пространства, осъществени не само във Варна, но и на територията на цялата страна. Всички те се отличават с висока функционалност и ергономичност на пространството, характеристики, които превръщат интериорния дизайн в качество на живот.  Неизменна част от работата на Indesign по идения интериорен проект е неговата професионална 3D визуализация. Признание за високото ниво на виртуалните проекти, създадени от варненското студио, е спечеленият от Indesign национален конкурс “Идеал Стандард Баня 2009” в категорията за 3D проект.

Г-н Русев, нека започнем разговора си с един базисен въпрос – каква е ролята на интериорния дизайнер при оформяне визията на новия дом или офис?Ролята на дизайнера е много повече от създаването на красива визия. Ние вярваме, че интериоeният дизайн  повишава качеството на живот. Нашата продуктивност, удобство, организация на работа, условия на почивка и в крайна сметка качеството ни на живот зависят от ефективното и правилно решаване на пространствените задачи в интериора. Целта на интериорния дизайнер е така да организира площта  в определено помещение, че  да отговаря на специфичния начин на живот на неговите собственици.  Това става чрез ефективно разположение на функционалните зони, избор на качествени материали, проектиране на ергономични мебели и правилно съчетаване на аксесоари, допълващи обзавеждането.
Има една мисъл на Aдaм Cмит: „Функционaлноcттa е един от оcновните източници нa крacотaтa…“. Ето защо ние вярваме, че красивият интериорен проект е функционaлналният  интериор.

Какви са обичайните грешки в интериорните решения, които биха могли да се избегнат със съветите на специалиста?

3D проектОт една страна това са грешки свързани с чисто естетически подбор при  съчетаване на елементите в интериора. Но основните задачи, които решава интериорният дизайнер, са свързани с ефективното разпределение на пространството като например:-  къде ще е разположена всяка зона,  какви мебели ще включва и какви функции те ще изпълняват, какви ще са настилките, какво ще е осветлението, необходими комуникации и т.н. Всички тези неща определят удобството на обитаване на дома Грешките при разпределението водят до загуба на място, мебели, които ни пречат, а в същото време има недостиг на шкафове за съхранение, ограничено  движение от една зона. Добрият дизайнер благодарение на своя опит и знания може да открие компромисно решение между желанията на клиента, даденостите на пространството и неговия бюджет.

Къде сме ние – научи ли се българският потребител да ползва услугите на дизайнер?

През последните години все повече расте интереса към услугата интериорен дизайн. Една от причините е бумът в  строителството и продажбата на нови апартаменти. В резултат, на което много хора станаха собственици на имоти, които трябваше и да се  обзаведат. Това даде серозен тласък за развитието на бранша у нас.

Въпреки това има какво да учим и като клиенти, за да използваме максимално услугата интериорен дизайн. Има хора, които  очакват от дизайнерите само решение за цветове или мебели, а други идват с конкретни желания, които са напълно неприложими за техния дом.. Дизайнеритесъщо има какво да се учат по ппосока на предлагане на услугата. Те все още предлагат работа в твърде широк пакет от дейност, без ясна конкретика и точна цена за различните услуги. Като цяло тази професия все още е нова за България и трябва време за да се избистрят и регламентират всички правила и детайли.  
Факт е, че  хората у нас отделят все повече внимание и средства при обзавеждането на домовете си и търсят услугите на професионалисти.

Споделете принципите си на работа с клиентите. Нуждаете ли се от някаква предварителна информация, за да се съгласите да приемете поръчката, какви са основните етапи от съвместната ви дейност, колко време отнема работата по един интериор и от какво зависи това?

Преди да започнем работа по конкретен проект е необходимо да знаем желанията и очакванията на клиента за самия интериор. Това става на една по-дълга среща, на която се изговарят всички подробности, касаещи проекта. Колкото по-подробно е това задание,  толкова по-точна ще е посоката нашите идеи.  Имали сме и клиенти, които  са ни давали пълна свобода. Стремим се да се нагодим според клиента.

Етапите на  работа при нас са три. Започваме с идеен проект. На негова база след това се развива самия проект. Идейният проект се обсъжда с клиента,правят се корекции, промени, доразвиват се идеи.
Вторият етап включвавизуализиране на  същинските промени. Доразвиват се идеите от идейния проект, които са обсъдени с клиента. На този етап започват да се изчистват елементите, които ще включва интериорния проект.
Третият етап е изготвяне на техническата документация и предаване на проекта.
Изготвянето на техническата информация започва при финализиране на проекта. Издаваме проекта на електронен и хартиен носител. Тази информация включва: пълна спецификация за материали, цветове, продукти, размери, конструкции, чертежи, схеми и т.н., всичко, което е необходимо за реализиране на проекта.
Всеки проект е различен, но работата по един интериорен проект обикновенно отнема от 2 до 3 месеца.

3D проект

Студио Indeisgn  спечели наградата за  3D проект на баня в миналогодишния конкурс Ideal Standard Баня на годината. Какво място отделяте във вашите проекти и визуализации на банското пространство?

Много сме горди от наградата за 3D проект за баня на годината на Ideal Standard, защото участваха много добри дизайнери със страхотни проекти. Тази година очакваме конкурса с голямо желание. Вярвам, че  интереса ще е  голям и ще  видим много добри проекти, защото летвата се вдигна много с миналогодишния конкурс. Ние като победители ще се опитаме да защитим наградата си.

Вниманието, което отделяме за проектиране на баните се определя от самия клиент. Всеки човек има различни приоритети и различен начина на живот. Имали сме клиенти, които държат повече например на дневната отколкото на банята и в тези случаи насочваме основните си усилия в посоката, която желаят хората. Имаме опит и в другата крайност, когато се влагат много повече средства в банята. Според нас трябва да има баланс в един интериор, за да се повиши качеството на живот в него. Затова се стремим да  обясним, че е важно да се мисли мащабно, а не на дребно.

Помагат ли ви 3D визуализациите при работата с клиентите и ако е така защо?

ЗD визуализациите улясняват много нашата работа. Грешките при ремонта винаги са свързани с пари, нерви  и загуба на време. А в AutoCAD много по-лесно се махат стени и се експериментира с различни варианти, както на разпределение, така и на елементите, които ще включва интериора. Така имаме възможност да проверим, кой вариант е най-удачен и да го визуализираме – да направим фотореалистична картинка. По този начин не плащаме за грешките и спестяваме време и нерви.

Не всеки човек може да си представи как ще изглежда интериора от схеми, чертежи, а дори и от рисунки.  Но когато клиента види визуализации,  много по-лесно си представя нещата.
3D визуализациите ни помагат да сравним и изберем най-добрия вариант на разпределение, да експериментираме с елементите, които ще включва интериора и да покажем как реално ще изглежда всичко. По този начин заедно с клиента можем да преценим кой вариант отговаря на целите ни.

3D проект

Какво е отношението на българина към банята като жилищно пространство. Считате ли че модните идеи за отворена баня към спалнята и дори дневната намират почва и у нас?

Има голямо развитие на отношението ни към банята. Все повече хора използват това помещение за почивка, забавление, а и за удоволствие. Факт е и  голямото разнообразие на продукти за оборудване на бани.

Да имаш баня в спалнята е доста специфично от техническа гледна точка. Трябва да се съчетаят  добрата визия с практичността, а това води до доста компромиси. По-голямата част от нашите жилища са малки и е почти невъзможно да се мисли за такова решение. Често разходите за  реализация на  баня в спалнята са много високи, защото предварително не са заложени необходимите комуникации, поради което това удоволствие се превръща в голям лукс. Правилният начин да имаме такава различна баня е тя да се предвиди в архитектурния план.

Какви са дизайнерските ви препоръки за настоящия интериорен сезон?

Според нас все по-голямо внимание ще се обръща на функционалността в интериора и усилията  ще бъдат насочени да се  проектира пространство, в което център ще са хората, които ще го обитават и целта ще бъде да се създаде среда, в която е лесно и приятно да се живее. Интериорите ще стават все по-изчистени, за да може хората да имат свободата да водят живота, който са мечтали. Тежките тавани от гипсокартон и претрупаността от елементи в интериора постепенно ще отпаднат, защото те ни ограничават и физически и духовно.

Въпросите зададе Антоанета Салфидж

Вашият коментар