Богатството на София е… водата

Характеристика на находищата на минерални води, предоставени за управление на Столична община
20.02.2011
soap-flakes-1
Ренде за сапун
20.02.2011
Edreva

Минералните извори в столицата са над 40

Доц. д-р Веселина Едрева, дм

България е богата на лечебни природни ресурси, най-ценните от които са многобройните минерални води. Използването им с лечебна цел се крие някъде в древността, за което съществуват археологически доказателства. Столицата на България в това отношение не прави изключение.През многовековната си история София дължи известността си освен на местоположението си в централната част на Балканския полуостров, но и на обилните си топли минерални извори. Още преди 2 хилядолетия тук се е намирало селище на древното тракийско племе серди.След завладяването му от римляните през 29 г. от н. е. тук израства нов и процъфтяващ град – Сердика, ограден с високи крепостни стени. От тази епоха са съхранени много исторически паметници, свидетелстващи за широкото използване на термалните води. Преживял редица периоди на упадък и възход, градът се издига до столица на България.
София е една от най-богатите столици на света по брой и разнообразие на минерални води. На територията на града, и в близките околности се намират над 40 термоминерални находища. Тези от тях, които са донесли старата слава на София като балнеологичен център, които са получили широка популярност и около които са се създали курортните зони с редица балнеолечебни бази, са слабоминерализираните води в Горна баня, Княжево, Панчарево и най-вече минералната вода в центъра на града или, както е известна, Централна софийска баня.

Всички тези минерални води са с ниска минерализация и физико-химичен състав, подходящи са за ежедневна употреба както като “трапезни”, така за балнеолечение и балнеопрофилактика на някои социално значими заболявания. Към средата на миналия век в резултат на геоложки сондажни проучвания в околностите на София се разкриха и изведоха на земната повърхност нови ценни минерални води.


Така балнеологичният колорит на столицата ни се обогати с нов ценен клас минерални води като тези в Мрамор, Илиянци, Биримирци, Чепинци, Горни Богров, Гниляне, Равно поле, Курило и др. По своята физико-химична характеристика те се различават рязко от традиционните  слабоминерализирани води на столицата, а някои от тях дори са уникални за страната (с по-висока минерализация, съдържащи хидрокарбонатни и серни съдинения, както и въглероден двуокис), наподобяващи известните чешки минерални води “Карлови Вари”. Приложени питейно, те оказват определено балнеолечебно специфично въздействие при редица заболявания.  Подходящи са за използване и в домашна обстановка, но при спазване на точна питейна лечебна дозировка, при правилни  условията за съхранение.Част от минералните води на София понастоящем се бутилират и се разпространяват като трапезни и за приготвяне на безалкохолни напитки.


Успешно се развива бутилиращата индустрия при изворите в Горна баня и Банкя.


В това отношение особено внимание заслужава минералната вода в Панчарево, защото тя е една от малкото води в България, подходяща за пиене от бебета и малки деца поради ниското си съдържание на натрий.

Между останалите минерални води в столицата има и редица още, които могат да се бутилират като натурални питейни или лечебни.

През последните години този вид туризъм заема едно от челните места на бизнес индустрията. В това отношение минералните води представляват интерес както за българските, така и за чуждестранните инвеститори.

Непростимо и недопустимо е при наличие на толкова многобройни и с интересен физико-химичен състав минерални води във и около София да липсва поне един съвременен и модерен балнеолечебен и балнеорекреационен и развлекателен център. Построяването на такива заведения ще донесе здраве за хората и печалби на инвеститорите. София може да бъде балнеологичната дестинация и банеологичната столица на Европа, а също и гражданите й да не бъдат лишени от този вид ефективни услуги. Тези заведения са станали отдавна рутинни и популярни в някои столици и градове на други европейски държави, макар и неразполагащи с такива големи и ценни природни богатства.


Нека да не  допуснем това, което природата ни е дала в изобилие, да го пропиляваме, а да го превърнем в печалба.

За  експлоатацията на софийските минерални води е целесъобразно да се изгради единна и цялостна концепция.статията е публикувана в списание „Баня&Spa“, февруари 2008г.

Вашият коментар