Да се въведе единен знак за СПА хотелите

IS_conference1
Двата български завода на Идеал Стандарт Интернешънъл в Севлиево се обединиха в компанията „Идеал Стандарт – Видима“ АД
22.02.2011
3-pelikan
ДЕТЕ В БАНЯТА
23.02.2011
varshetz_Ivanov

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) работи по проект за въвеждане на единен знак, с който да бъдат обозначавани СПА хотелите в България, които използват минерални води. Това каза Драгомир Гатев, зам.-председател на БСБСПА, по време на конференция “Предизвикателства и развитие на балнео и СПА туризма в България”, която се проведе във Вършец.

За въвеждането на единния знак, СПА организацията работи с Министерството на околната среда и водите (МОСВ), като се очаква до края на 2011 г. от министерството да издават отличителният знак на СПА и балнео хотелите заедно с удостоверението за водоползване.

Средната заетост на СПА хотелите в България е много по-висока в сравнение със сезонните хотели, стана ясно още на конференцията. В момента в БСБСПА членуват балнео и СПА хотели от Велинград, Вършец, Девин, Кюстендил, Поморие, Сандански, Стрелча и Хасковски минерални бани. Идеята на организацията е единният знак да гарантира на туристите сигурност, че посещават уелнес и лечебни центрове, в които наистина се използва минерална вода.

Според проучване, проведено сред българските туристи през есента на 2009 г. и пролетта на 2010 г., СПА туризмът заема четвърто място (след морския, културно-историческия и селския) по интерес по време на активния сезон и трето през неактивния. От всички 4250 анкетирани туристи, 14% са заявили, че предпочитат СПА туризма пред другите видове туризъм в България. Според същото проучване хората над 56-годишна възраст са сред най-активно търсещите СПА и балнео туристически продукти.

източник: www.touristmedia.info

Вашият коментар