Експлозия от нови материали в банята

dvoretza2
СПА центъра на хотел “Двореца”, Велинград
08.02.2011
Miss Fap
Miss Fap на FAP Ceramiche – най-тънката керамична плочка
10.02.2011
Miss Fap, FAP Ceramiche

Miss Fap, FAP Ceramiche


дизайн Карим Рашид

Истинско нашествие от нови материали атакува банята. Класическите изразни средства като керамика, фаянс, дърво, стъкло и камък, оказва се,  не са достатъчни да изобразят концептуалната промяна във визията на това пространство от място за лична хигиена до територия на освободения дух.

Модерните дизайнерски идеи все по-смело прекрачват границите на закостенелия формализъм, “щамповал” обзавеждането за баня до сбор от мивка с форма на мида, тоалетна с казанче и правоъгълна вана за разкош и чертаят флуидни, нестандартни форми, сложни ергономични извивки и осуквания, цветни и светлинни ефекти, които няма как да се постигнат с традиционните технологии. …

Проект на Заха Хадит от акрилен камък Hi_Macs

И производителите отвърнаха на удара.
Композитите настъпиха в банята.

Всичко започна от кориана. Той представлява специална смес на прах от естествен камък с полиестерни смоли и притежава  универсални качества, които изцяло промениха представите за интериорен, а вече и за екстериорен дизайн.  До тук добре, но концернът DuPont , създател на кориана, патентова новата технология и пази тайната повече от половин век, като през това време само две фабрики – едната в Япония, другата в Америка, можеха да произвеждат уникалния материал.


И когато преди няколко години DuPont освободиха патента, насъбралата се енергия от идеи и творчески планове естествено избухна във взрив от подобия на кориана със сходна консистенция и характеристики, които обаче носят различни имена: Cristalplant, Livingtec, HI-MACS.
Композитите изключително бързо завладяха пространството на банята най-вече заради специфичните си характеристики – якост като на камъка, топли на допир, като дървото, изключителна водонепроницаемост, идеално гладка повърхност и лесни за поддръжка.

Изработка от акрилен камък Hi-Macs

Качеството, което привлече дизайнери като Рон Арад, Заха Хадит, Франческо Лукезе, Людовика и Роберто Паломба и промени визията на банята е способността им за формоване и постигане на фини извивки и гъвкави форми, постижими до този момент само със стъклото.

Сред авангарда на иновационните разработки лидерско място заема HI-MACS®, камъкът разработен от компанията LG HAUSYS с централен офис в Женева.

Благодарение на подобрената технология на производство материалът е с изключително висока устойчивост на износване, на висока температура и на всякакви химикали и замърсители. Структурата му е хомогенна, без пори, а повърхността е абсолютно гладка. При 180 градуса материалът може да се огъвава във всякакви форми, непостижими досега за човешкото въображение. Скоро в производство ще бъде пуснат и лист с уникалната дебелина 3 мм, с която възможностите за огъване и формоване ще бъдат наистина неограничени – като на стъклото, казват от фирма “3SD”, официален представител за България на  LG HAUSYS . По време на последната седмица на дизайна в Милано HI-MACS® с успех представи и най-новите си характеристики – прозрачност и широка гама от транслуцентни цветове с инсталацията   „Imaginarium“ на Франческо Лучезе.

Вятърът на промяната стигна и до плочките, най-сетне
Може и да не ви се вярва, но керамичната плочка е най-консервативният материал в банята, що се отнася до технологията и на производство. Процесът на изпичане и гланциране на глината в същината си не е променян от векове. Голямата революция в тази област настъпва едва, когато се открива технологията на двойното изпичане при различни температури и се  ражда гранитогресът. Това обаче се случва в края на 70-те години на 20-ти век.

Miss Fap, FAP Ceramiche

Оттогава до днес усилията на производители и дизайнери бяха насочени изключително по посока на декора и на постигане на максимално близки имитации с естесвените материали, а и материи. Последните специализирани изложения обаче регистрират сериозна тенденция за промяна на технологичните характеристики на този традиционен облицовъчен материал.

Първо започна гранитогресът, който поведе бясна надпревара за размери.60, 91, 120,150,175.. това не са числа от тотото, а дължините на грес-плочите, които вече стигат гигантското число 3 м.

И когато всички решиха, че повече няма накъде, започна ново състезание – LEA ceramiche, италианският лидер в производството на гранитогрес, създаде свръх-тънка плоча с дебелина 3 мм. В надпреварата се включи и керамичната плочка. Технологията й на производство досега не позволяваше “акселерация” в габаритите, както при гранитогреса. Да, ама не.

Fap  ceramiche представи на Милано най-новата си колекция гланцова плочка с дебелина 5,5 мм и дължина 30,5х91,5мм, което е абсолютна иновация за керамиката. В момента дизайнерите са притихнали и подострят моливите си в очакване на резултатите от това “безумно” състезание. Ако керамичната облицовка изтънее до 1-1,5мм, това означава че ще може да облича неравности и дори извивки или пък, че ще бъде гъвкава като линолеума. Защо не? Следващите изложения ще покажат резултатите.

текст: Антоанета Салфидж
ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Относно

Вашето съобщение

Въведете кода
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

Вашият коментар