Хайде на баня! Този път… в музея

sapareva_bania_banya_geisera_2
Сапарева баня ще прави нов сондаж за минерална вода
19.02.2011
Характеристика на находищата на минерални води, предоставени за управление на Столична община
20.02.2011
karadjova_fandukova

Държавата връща на София 8 находища с минерална вода


Централната софийска баня отново е главен герой в мащабен общински сюжет в обществена полза. Този път великолепната 100-годишна сграда в центъра на София, която вече толкова години никой не се наема да реиновира и администрира, ще се предлага не просто като баня, а във варианта “две в едно” –  модерен СПА-център плюс музей. Тази соломоновска идея е част от нов мащабен план за изграждане на спа-облика на родната ни столица, който официално презентираха пред журналисти кметът на града Йорданка Фандъкова и главния архитект Петър Диков.

Поводът отново да се развее водната карта на София и да се преговорят фактите за уникалния природен ресурс на софийското поле бе официалното предаване на владеенето на 8 находища на минерална вода от държавно към общинско управление.

Според измененията в Закона за водите 45 общини в страната имаха правото до 31 януари 2011 година да заявят готовност за стопанисване на минералните си извори, които са държавна собственост и до този момент се управляваха от териториалните Басейнови дирекции. Министърът на околната среда и водите Нона Караджова свика специална пресконференция, на която връчи на  Йорданка Фандъкова решението за безвъзмездно предоставяне за управление и стопанисване на 8 извора на територията на София.

Това са находищата в „Овча купел“, „София-Център“, „Панчарево“, „Железница“, „Свобода“, „Лозенец“, „Надежда“ и „Баталова воденица“.

Оказа се, че за някои от изворите вече има разработени мащабни идейни планове.

Централна баня ще бъде музей и СПА център

За извора “София Център” идейните планове са най-мащабни и  в най-напреднала фаза на развитие. И не само защото се намира в центъра на София и е един от най-проучваните, но и защото водата му е с изключителни характеристики. Тя е алкална, слабоминерализирана и с прекрасни вкусови качества. Същевременно обаче тя е хипертермална с температура 46 градуса по Целзий и с много висок дебит – 20л/сек.

Главният архитект Петър Диков обяви, че според вече направените предварителни проучвания от този ресурс може да се топлят сградите на направление „Архитектура и градоустройство“, на Министерски съвет, на Министерство на труда и социалната политика, като има възможност да остане мощност и за отопление на Народното събрание на бул. „Дондуков”. Ще се пусне вода и в  Централна баня, която ще се превърне в модерен СПА-център. По-скоро само северното й крило, защото в останалото пространство ще се настани бъдещият Музей на София. Кметът Фандъкова уточни, че проектът за музей в банята е почти готов и ще кандидатства за финансиране по ОП”Регионално развитие” пред МРРБ.

“И музей ще има и баня ще има”, заяви арх. Диков. Решението безспорно е соломоновско, в духа на притчата за агнето и вълка. Ако проектът “две в едно” се изпълни обаче, горко им на музейните експонати, които ще трябва да оцеляват под непрекъснатото въздействие на влагата от съседните помещения и от основния тръбопровод с минералната вода, който минава под северозападното крило на сградата.Сондажът при "Баталова воденица"Комплексът  “Спартак” ще е аквапарк с минерална вода
С мащабност и изключителна обществена значимост се отличават намеренията на общинското ръководство и за находището в кв. Лозенец. Водата му е алкална, слабоминерализирана и с отлични питейни характеристики. Дебитът е 15л/сек, а температурата – 51 градуса по Целзий. По думите на арх. Диков предстои изработването на проект, който да захрани спортния коплекс “Спартак” с минерална вода. При това бялото злато ще пълни не само наличния басейн, но и цял нов градски аквапак, който ще бъде изграден в съседство.

За да се реализира тази идея обаче ще е нужно да се направят нови сондажи, да се изработи и осъществи проект за връзка между водоизточника, който е на ул. Милин камък и басейна “Спартак” и не на последно място да се намери инвеститор, който да изпълни и да администрира новия градски атракцион.
Сондажът в кв. "Надежда"Ясни идеи за останалите 6 находища няма, все още
Идея за обществено ползване на минералната вода от извора в Зона Б-5 известен като “Баталова воденица” също има.  В близост по градоустройствен план трябва да се създаде нов парк – “Възраждане”. В него пък ще има плаж и басейни с минерална вода. Всичко това обаче ще стане след приключване на делата за собственост на терена, които общината води от години. След това трябва да се направят нови сондажи, защото последните са отпреди 40 години и , разбира се след като се започне строителството на новия градски парк.

В квартал Челопечене също има възможност да се изгради аквапарк, сподели арх. Диков, тъй като в близост до извора има 220дка общински терен.

Чешмите около изворите с минерална вода не само няма да се разрушават, отбеляза министър Караджова. Нещо повече, според Закона за водите общините – собственици ще са длъжни да изградят чешми при изворите, които са с питейни характеристики. Ако в пет-годишен срок от предоставянето на находището съответната община не е направила процедури по усвояване на ресурса, находището ще се връща за управление в съответната Басейнова дирекция.

Вашият коментар