Характеристика на находищата на минерални води, предоставени за управление на Столична община

karadjova_fandukova
Хайде на баня! Този път… в музея
19.02.2011
Edreva
Богатството на София е… водата
20.02.2011

София е единствената европейска столица, която разполага с осем различни вида минерална вода. Заради това невероятно природно богатство територията на София е била заселвана от най-древни времена, което я превръща във второто по старост поселище в Европа.

Като наследство на традицията за обществените бани през 1910 -1911 г. в София е построена Централна минерална баня по проект на известния български архитект Петко Момчилов. Тържественото откриване е на 13.05.1913 г..През 1978г. сградата е обявена за архитектурен и исторически паметник на културата от местно значение. Двадесет години по-късно тя е прекатегоризирана в паметник на културата с национално значение.

По това време със средства по проект “Красива България” външните стени на сградата са реставрирани и се укрепва нейната фасада, реконструирани са шест помещения и гербовата зала. Отделно със средства на Столична община е реставриран основният купол. Сградата все още не е пусната в експлоатация.

Характеристика на находищата на минерални води, предоставени за управление на Столична община

“Овча купел”

Минералната вода е слабо минерализирана – със съдържание на соли около 1500 мил/л, неутрална реакция, сулфатна, хидрокарбонатна и натриева, слабо въглекисела и слабо радиактивна, хипотермална – температура 30 градуса по Целзий.  Специфични компоненти – флуор, хлор, магнезий, силиций. Водните количества са около 5л/сек.
Приложение: лечебно пиене, вани, бани, душове, воден масаж, както и развитие на спорт и отдих. Лечебните й свойства се отнасят до сърдечно-съдови заболявания, възпалителни дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, функционални заболявания на нервната система и др.

“София-Център”
Минералната вода е алкална, слабоминерализирана, със съдържание на соли около 280млгр/л, хидрокарбонатна, сулфатна и натриева, хипертермална – температура 46 градуса по Целзий. С големия ресурс на находището от около 20л/сек. се създават широки възможности предимно за питейно приложение, също за вани, бани, душове, воден масаж, както и за развитие на спорт и отдих.
Лечебните й свойства се отнасят за чернодробни, жлъчни, стомашни, бъбречни и урологични заболявания, съдови и сърдечни заболявания, възпалителни дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, гинекологични заболявания и др.

“София – Панчарево”
Минералната вода е алкална, със съдържание на соли около 470 млгр/л. Отличително качество – хидрокарбонатен, калциево-магнезиев състав и отсъствие на значителни съдържания и специфични компоненти. Водата е хипертермална – температура 48 градуса по Целзий. Възможностите за използване са предимно питейни, в бани, вани, душове, в басейни за спорт и отдих. Лечебните й свойства се отнасят до възпалителните и дегенеративните заболявания на опорно-двигателната система, на периферната нервна система, гинекологични и урологични заболявания. Ресурс – 15л/сек.

“София – Железница”
Минералната вода съдържа 230 млгр/л соли, има алкална реакция, хидрокарбонатна и натриева, хипотермална – температура 30 градуса по Целзий. Специфични компоненти – флуор, силиций. Водни количества – 10л/сек. Лечебните й свойства се отнасят до ендокринни заболявания, тиреотоксикоза и затлъстяване, функционални заболявания на нервната система, неврози, главоболие, безсъние и др.

“София – Свобода”

Минералната вода е със соли около 500 млгр/л, слабо алкална реакция, хидрокарбонатна, сулфатна и натриева, хипертермална – температура 50 градуса по Целзий. Количествата са около 7л/сек.

Находищата “София – Лозенец” с дебит над 10л/сек., “София – Надежда” с дебит 15л/сек и “София – Баталова водиница” с дебит 12л/сек, всички те хипертермални – с температура от 44 до 53 градуса по Целзий, заедно с техния лек минерален състав, дават възможност за разнообразно питейно приложение, за лечение на опорно-двигателните заболявания, за отдих и спорт.

Вашият коментар