Внимавайте с водата в летните горещини

LittlePigeonRiver_E
Как, кога и по колко да пием?
13.03.2011
Min_voda09_F_Bankja
Минерали за здраве
13.03.2011
Water_play

Когато жегата настъпи, всички хукват да търсят вода. Готови сме да се хвърлим във всякакви водоеми и дори да пием вода със съмнително качество. През последните години дори стана модерно да носим със себе си пластмасова бутилка, пълна с вода. За да имаме от живителната течност винаги, когато прежаднеем.

Водата обаче доставя не само облекчение, но и крие опасности. Точно в  жегите се появяват и много бързо се разпространяват разнообразни стомашно-чревни инфекции. Това много често се  случва като резултат от пиене на вода в по-големи количества, в сравнение с обичайното.

Прекомерната употреба на вода намалява киселинността на стомашните сокове, които имат ролята на щит по пътя на инфекциите. Голяма група стомашни инфекции, сред които дизинтерията, салмонелоза, вирусните стомашни инфекции, проникват много по-лесно в организма. Ако в жегата водата, дори и преварената, стои твърде дълго на открито, в нея се развиват микроби. Те бързо се размножават и по неизмитата кухненска посуда.

Същият процес засяга и храната. Особено опасна в жегата е храната от уличните сергии за бързо хранене. За по-сигурно през лятото си купувайте гореща храна, съветват лекарите.
Силно охладената вода също не е безопасна за човешкия организъм. Тя може да предизвика остри респираторни заболявания и ангина – намиращите се в глътката микроби в нормална ситуация са спокойни, но при преохлаждане те бързо се съживяват.

При жега всички свикнахме смело да включваме климатиците. Да, с тях се диша по-лесно. Само че при рязка смяна на температурата е възможно да се простудим. Това обаче не е основната опасност от климатика. Ако той дълго време не е бил почистван и замърсената вода се охлади, тя може да стане причина за отключване на белодробно заболяване, особена форма на пневмония.

Не трябва да се къпем в случайни водоеми, колкото и да ни се иска. Горещата водата е идеален развъдник за множество микроби. При къпане водата често попада в устата, което може да доведе до чревни инфекции и дори до хепатит А.

Лекарите напомнят, че спасението на давещия се е дело на самия давещ се, което значи, че:
Всяка съмнителна вода трябва да се изварява, преди пиене, храната да се яде прясно сготвена, а остатъците да се изхвърлят. Не прекалявайте с хладните напитки. Не е случаен факта, че в Средна Азия по време на най-големите жеги пият само горещ чай. Има такова понятие – топлопродуктивност. Това състояние не бива да се увеличава. Когато човек пие много студена вода или си взема много хладен душ в организма му се увеличава  топлопродуктивността  и може да настъпи прегряване. Най-добре е душът да е със стайна температура.

В жегата трябва да се избягват бързоразвалящи се продукти, както и пържените храни. Те претоварват организма, който и без друго се затруднява от горещината. Най-подходящи за хранене са плодовете и зеленчуците. Те трябва да са старателно измити, ако може с гореща вода.Добре е също така често да си миете ръцете – особено в горещо време.

И още – за климатика в колата. Ако автомобилът дълго не е бил на технически преглед, то вероятно и филтрите на климатика не са сменяни. Собственикът трябва сам да се погрижи за това. Ако не сте го направили, по-добре не изполсзвайте климатика.

Източник: www.odnavoda.ru

Вашият коментар