Вълшебният свят на архипелага Раджа Ампат

Axor_Bouroullec_multipicture_1
Мълниите Кататумбо
20.03.2011
Езерото Луиза – едно прекрасно място
20.03.2011

Архипелагът Раджа Ампат в Западен Папуа – сърцето на кораловия триъгълник, е гръбнакът на кораловата структура в Световния океан.

Именно от това място произхождат повечето видове корали на планетата, океанските течения разнасят яйцата им по целия Тих океан, създавайки нови коралови популации в подходящите условия на тропическите води. 75% от видовете корали на планетата произлиза именно от  рифа Раджа Ампат.И съвсем не е случаен факта, че дайвинистите, които се гмуркат под водата на Раджа Ампат са свидетели на най-красивата подводна природа в света. Тя е успяла да запази непокътнат девствения си вид, причина за което е щастливата случайност че в околността не живее развита човешка цивилизация.

Западен Папуа до ден днешен е място, населено от население с много древна култура и традиции, които не причиняват вреда на околната среда.

Тропическите води на Раджа Ампат поддържат най-голямото видово разнообразие в световния океан – над 4 000 видове риби и морски животни, включително уникални представители на световната макро-фауна и и най-големите риби на планетата – китовите акули (срещата с които между впрочем, никак няма да е лека).

До архипелага може да се стигне с чартър от пристанищния град Соронг на една от сафарийните яхти с акредитация за региона – това всъщност отнема доста време.

Гмуркането в девствените води на Раджа Ампат ще ви позволи да видите много невиждани неща – най-голямото разнообразие от корали в света,  невероятно разнообразие от тропически риби, тайнствения свят на мангровите водорасли. Сред обитателите на архипелага може да се срещне брадата акула и няколко вида пигмейски морски кончета. Въпреки че е възможно да ви нападне соленоводен крокодил, повечето обитатели на топлия воден рай са безобидни.

За съжаление популацията на хищните акули практически е изчезнала, заради пиратския улов и такава е ситуацията не само в Раджа Ампат , но и в повечето океански региони на Юго-Източна Азия.

В албума ще видите кадри, илюстриращи видовете и разнообразието на флора и фауна във водите на този странен и чуплив свят.

Източник: Жжсообщество/prophotos_ru

Вашият коментар