Мокра реалност в картините на на Алиса Монкс

ЖАЖДА
20.03.2011
Axor_Bouroullec_multipicture_1
Мълниите Кататумбо
20.03.2011
miror_e

Художничката Алиса Монкс (Alyssa Monks) не обича да сравняват картините й с фотографии, въпреки че точно с тази асоциация започват всички статии за нея. Тя преднамерено избягва идеалните форми, защото според нея съществуващата реалност е много по-прекрасна от всяко съвършенство.

Тя обича да експериментира и да удивлява.

Пред вас са резултатите от нейните експерименти.

Картините на Алиса Монск много приличат на фотографии, въпреки че самата тя отрича това. Художничката съвсем не счета подобно сравнение за комплимент и заявява, че определението “фотореализъм” не е подходящо за нейното творчество.

“Считам, че терминът “фотореализъм” може да се отнася само за тези, които се занимават с фотография” – пояснява Алиса.

На повечето картини, в които пръстват женски образи, всъщност е изобразена самата тя – художничката. Така авторката избягва редица неудобства, свързани с работата с различни модели.

В случаите, когато не може да мине без модел, художничката се обръща към свои близки и приятели – Алиса отказва да работи с непознати хора.

Повечето картини на Алиса изобразяват водата.

Жена, гледаща право към зрителя през запотеното стакло на душ-кабината, момченце, потопило се в басейна до шията, момиче под вода.

Художничката признава, че обича да експериментира с филтрите, изобразяващи реалността – в ранните й картини това е водата, след това пробва да изобрази лица зад стъкло, покрито с капки и запотено в определени участъци.

Алиса Монкс е родена в Ню – Джърси /САЩ/ преди 31 години, а сега живее в Ню Йорк. Освен че се занимава с живопис, тя преподава и в университета. Изложби с нейни картини постоянно се организират в САЩ, а от януари до март 2010 година се състоя европейската й премиера – в Германия.

Вашият коментар