Мълниите Кататумбо

miror_e
Мокра реалност в картините на на Алиса Монкс
20.03.2011
Вълшебният свят на архипелага Раджа Ампат
20.03.2011
Axor_Bouroullec_multipicture_1

За много хора мълниите са рядко природно явление. За жителите на един от регионите на Венецуела сметкавиците са не просто ежедневие, те са част от денонощния им живот.

Над мястото, където река Катакумбо се влива в езерото Маракайбо се образуват около 1.2-1.6 милона мълнии в година, т.е от 140 дни до 160 дни в годината районът е непрекъснато  оцветен с ефиктите на дискотечна цветомузика – по 7-10 часа на нощ.


Това величествено природно явление се нарича Мълниите на Кататумбо.

1.    Жителите на района, където река Кататумбо се влива в езерото Маракайбо могат всяка вечер да наблюдават безкрайна поредица от мълнии. За съжаление цялото това електричество отива напразно, а същевременно мълниите изригват с разряд, който съответства на 1 милион волта.

2.    Мълниите на Кататумбо са уникално природно явление, което в продължение на много столетия се е възприемало като фар за корабите, пресичащи близките води – моряците така и са го наричали – Фарът Маракайбо.  Някои от най-големите мълнии достигат разряд, по-голям от 400 000 ампера и се виждат от 400 км.

3.    Природата в този район е удивително постоянна, така че мълниите могат да се наблюдават не само в продължение на 150 дни в годината, когато бушуват бури, но и през останалото време, по 7-10 часа в денонощието.
4.    Мълниите Кататумбо са уникални по своята физическа природа. Те представляват едни от най-мощните в света производители на озон. За разлика от обичайните буреносни мълнии тези, над Кататумбо, не произвеждат гръм, а самите заредени частици преминават между облаците и рядко достигат земята.

5.    Според изследователя Андрю Завростки от университета в Лос Анжелис, причината за този феномен може би е високото съдържание на уран в местните блата.

6.    Според други учени явлението се дължи на голямото количество йонизиран метан, който се образува от разлагането на органиката в блатата и се отмива от водите на река Кататумбо. Образуваните над езорото облаци се издигат в повърхностните слоеве на атмосферата, където се сблъскват със силни въздушни потоци, което и може да е причина за образуването на многобройните беззвучни мълнии.

7.    Природният феномен вече столетия се използва от моряците като средство за навигация.
8.    За местното население мълниите са неизменна част от ежедневието им и дори мълнията фигурира на знамето на венецуелския щат Зулия, където се намира езерото Маракайбо.
9.    И независимо че нито едно метеорологично явление в света не е признато за паметник на световното наследство от ЮНЕСКО, правителството на Венецуела се опитва да промени тази ситуация и да внесе в защитения списък мълниите на Кататумбо.
10.     През януари 2010 година мълниите над Кататумбо изчезват за няколко месеца. Появяват се едва през април. Учените обясняват явлението със сушата в района, заради която река Кататумбо не успявала да стигне до блатата.

Източник: bigpicture.ru

Вашият коментар