Акрилен камък срещу технически камък

ceramiche_piemme_640
Гранитогресът – керамика с гранитна душа
18.04.2011
vana_risunka
Започнете ремонта от ваната
18.04.2011
natural-acrylic-stone1

Твърд като гранит, водоустойчив като керамика, гладък и прозрачен като стъклото, податлив на формоване – като пластмасата, с ярки и плътни цветове – всички тези характеристики с успех могат да се съотнасят към … камъка. С помощта на иновационни технологии през последните години производителите  успешно смесват прах от естествен камък с полиестерни смоли, създавайки  композит с универсални качества, който изцяло промени представите за интериорен, а вече и за екстериорен дизайн.
Мултифункционалният материал има много имена, повечето от които са патентовани от създателите или производителите. Сред специалистите обаче гражданственост засега са добили две от тях – технически камък и акрилен камък.

В началото бе … кориана

Историята на считаните за много нови композити всъщност започва още в средата на миналия век, когато концернът DuPont  открива кориана и патентова технологията на производство. В продължение на десетки години само две фабрики – едната в САЩ, другата в Япония – имат правото да правят кориан. Затова пък създадения от тях материал е с 10-годишна гаранция  не от фабриката производител, а от самите DuPont. И така допреди няколко години, когато „ембаргото” падна. Марката DuPont и сега притежава правата над материала кориан, но много други заводи могат да произвеждат материали със същата консистенция и качествени характеристики, които вече се наричат по най-различен начин. Това от своя страна сложи началото на нова ера в мебелопроизводството – ерата на композитите.

HI-MACS® на LG HAUSYS

последно поколение натурален акрилен камък

Падането на патента на кориан предизвика “цунами” от подобия, набързо разработени предимно в азиатски страни, които само за няколко години успяха да залеят световните мебелопроизводители с евтини и ужасно некачествени материали и, за съжаление да съсипят добрата репутация на композитите.
След като еуфорията от първоначалното овладяване на новата техника отмина и специалистите и потребителите започнаха успешно да отсяват ментетата от оригинала, на фокус излязоха истинските подобрени версии на акрилен камък. Сред авангарда на иновационните разработки лидерско място заема HI-MACS®, камъкът разработен от компанията LG HAUSYS с централен офис в Женева.

HI-MACS® представлява акрилен камък, изкуствено създаден при смесването на 70% естествен прах от камък, извлечен от боксит, 25% висококачествени акрилни смоли и 5% естествени пигменти. Благодарение на подобрената технология на производство материалът е и с изключително висока устойчивост на износване, на висока температура и на всякакви химикали и замърсители. Структурата му е хомогенна, без пори, а повърхността е абсолютно гладка. Позволява лесна обработка с дървообработващи машини, съответно рязане, пробиване, декоративно фрезоване и абсолютно безфугово сглобяване на елементите, с което се постигат огромни непрекъснати повърхности от нова генерация. Листовете се предлагат в три дебелини- 6, 9, и 12 мм и различни цветове от  естествените багри на камъка и гранита до изобилие от ярки цветове. Изключително подходящ е за кухненски плотове, плотове за рецепции, маси, ресторантски плотове, стенни облицовки, фасади, визуални комуникации и други авангардни приложения с уникални цветови решения, съчетания от материали и различен дизайн.

Едно от най-забележителните му качества обаче е податливостта на термична обработка. При 180 градуса материалът може да се огъвава във всякакви форми, непостижими досега за човешкото въображение. Когато HI-MACS® изстине, той отново връща високите си якостни характеристики. Скоро в производство ще бъде пуснат и лист с уникалната дебелина 3 мм, с която възможностите са огъване и формоване ще бъдат наистина неограничени – като на стъклото, казват от фирма “3SD”, официален представител за България на  LG HAUSYS .

Това в съчетание с голямата палитра от ярки и плътни цветове  поставя материала в листата на най-предпочитаните от дизайнери и архитекти, предизвикващ въображението на големите в бранша като Заха Хадид, Рон Арат, Франческо Лукезе.По време на седмицата на дизайна в Милано HI-MACS® с успех представи и най-новите си характеристики – прозрачност и широка гама от транслуцентни цветове. В  хотел Nhow  в Zona Tortona  бе изградена впечатляваща инсталация от инсталация от елементи за обзавеждане   – острови в цвят и трансперантни ефекти, които пораждат удивление и възхищение. Инсталацията бе наречена  „Imaginarium“ и е проектирана от известния архитект Франческо Лучезе. Добрата новина е, че от една година универсалният акрилен камък се предлага и е нас от фирма “3SD” като вече 9 български мебелни фабрики са обучени да обработват и формоват иновационния материал.

Технически камък или акрилен камък

Бързото развитие на композитите създаде истински лингвистичен хаос в сферата на материалите за обзавеждане. Получава се така, че много сходни продукти заради патента си носят различни имена както и съвсем различни материали се възприемат  от потребителите за едно и също нещо, само заради някакво сходно качество.Пример за това е припознаването на техническия камък като акрилен и обратно.

Техническият камък също е композитен материал, създаден от 95% естествен материал (кварц, гранит, мрамор) и 5% полиестерна смола. На външен вид той досущ прилича на истински камък, но, заради специфичната си технология на производство е с много по-висока здравина, якост и издръжливост на вода, химикали и други замърсители, в сравнение със своя оригинал. В същината си обаче техническият камък си остава много повече каменен блок, отколкото лист за мебелопроизводството. Стандартната дебелина на плоскостите, които се предлагат е 20 мм,  обработва се изцяло с каменерски инструменти и естествено е процесът му на дялане, рязане и полиране да е придружен от много прах. Техническият камък е подходящ за плотове на кухни, бани, облицовки на стени или фасади, защото създава линейни повърхости, които досущ имитират естествен камък, а са много по-лесни за обработка и полагане, а същевременно са по-здрави и устойчиви на вода и химически въздействия. Когато дизайнерският проект обаче изисква формоване по специална матрица, извиване под ъгъл различен от 45 градуса или пък невидимо слепване на детайлите, техническият камък няма шанс и трябва да отстъпи място на акрилния камък HI-MACS®.

текст: Антоанета Салфидж

Вашият коментар