Загубите на ВиК дружествата в България са между 30 и 70%

ISH69
България има потенциал да произвежда алтернативна енергия от вода и биомаса
24.04.2011
staff2
Юмейхо масаж
24.04.2011
Ceramica

Росен Плевнелиев

Работна група от експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще заработи по проблемите на ВиК-сектора. Това съобщи в интервю за Агенция „Фокус“ регионалният министър Росен Плевнелиев.

Според него задължително трябва да има законодателни промени в тази насока.

„Към момента анализът показва, че ВиК компаниите са обречени да губят. Това е, за съжаление, държавна политика. Цената се определя на база на политически и не съвсем пазарни принципи. Цената към момента не дава възможност и на ВиК дружествата. Те се борят за 1,6% печалба, което е пълен абсурд, тъй като те имат сериозни разходи. Големият проблем за тях е, че те са притиснати в един „сандвич“ от гледна точка на цената, по която продават услугата, и от друга гледна точка от абсолютната неефективност на мрежата, която те управляват, защото най-малко загубите са между 30% и 70%. Има ВиК-та, които губят по 70%, т.е. те купуват 100% стока, а продават 30%, след като останалото е изтекло в мрежата. От тази гледна точка те са в едно изключително тежко положение“, обясни министърът.

„Целият сектор трябва да бъде обмислен много внимателно, трябва да бъде направена реформа. Така, както в пътищата, така реформата трябва да дойде във ВиК сектора“, заяви Плевнелиев.

„В момента не бих могъл да ви дам повече информация на тази тема, но водата е следващият петрол. В момента 70% от петрола на България изтича, заради изключително остаряла водопроводна мрежа от една страна, и от друга – заради невъзможността да се направят мащабни инвестиции в тази мрежа, а предпоставките за това са съответните законови промени“, обясни министърът.

По думите му водата е стратегически ресурс на България. „Язовирите и водопороводните мрежи трябва да бъдат толкова стратегически за тази държава, колкото нейните магистрали и нейните петролопроводи и електропроводи – няма разлика“, каза още регионалният министър.

Източник: Econ.bg

Вашият коментар