Най-добрият филтър за вода е кактус

Филтър за бутилката с вода
23.04.2011
Manova_studenti
Откриха суха вода
23.04.2011

Учени от университета в Южна Флорида са установили кой е най-добрият в света филтър за вода. Това е кактусът Опунция, който цъфти с прекрасни ярки червени, оранжеви или жълти цветове и чиито бодли бодат най-болезнено измежду всички кактуси.

Американците го наричат още „бодлива круша“, а у нас на шега го наричат „свекървин език“.

Кактусът Опунция, растящ на воля из пустините, е най-ефективен в премахването на всякакви възможни седименти и бактерии от водата. А най-хубавото е, че го има навсякъде по света.


Историята разказва, че още през 19 век мексиканските общности са използвали Опунцията като филтър за вода. Дебелата месеста част на кактуса, подобна на гума, е същинският филтър. Учените установили филтриращите му свойства, след като взели парчета от месестата част на кактуса и ги поставили във вода, която е замърсена със седименти и бактерии.

Парчетата от кактус направили така, че седиментите и бактериите да слепнат в едри частици и да паднат на дъното, утаявайки се, като по този начин кактусовите парчета прочистили 98% от водата. Следваща стъпка в експеримента ще е изпробването на Опунцията в естествени условия.

Това, което учените са установили по отношение бодливото растение, е нещо, което в развиващите се страни е въпрос на ежедневна практика. Хората, които използват кактуса, за да филтрират водата си, сваряват парчета от растението, за да вземат само сърцевината, и я поставят във водата да пречиства. Учените все още търсят обаче варианти за по-масовото приложение на кактуса като филтрираща система в бита на модерния човек.

Източник:www.greentech.bg

Вашият коментар