Стъкло попива замърсителите във водата като гъба

Филтър за чешмата?
24.04.2011
Manova_studenti
Методи за пречистване и обеззарязаване на питейна вода
24.04.2011
nose

Уникалният абсорбиращ материал е идеален за почистване на замърсени подпочвени води

Стъкло, което попива мръсотията като гъба – това откритие на колежа Wooster е в състояние да окачи учебното заведение на картата на успеха за вечни времена.

Иновационното стъкло буквално се издува като балон и може да  побере вещества до осем пъти колкото теглото му.Стъклото успешно се свързва с бензин и други замърсители, съдържащи летливи органични съединения, но  не се свързва с вода. Това именно го превръща в „интелигентна“ гъба, която е идеална  за почистване на замърсени подпочвени води.

Новият материал е разработен от д-р Пол Едмистън от колежа  Wooster, който е и основател на  компания за иновационни абсорбиращи продукти Absorbent Materials.   Редица пробни продукти на компанията вече се тестват  в САЩ и развитите страни. Уникалните качества на  стъклото – балон го правят  идеален за нискобюджетни  проекти за почистване на водите в развиващите се региони.

Obsorb е реактивно стъкло. Разликата между него и  обикновените стъкла е, че то попива химикалите. В същото време този материал е хидрофобен, което означава, че не засмуква водата. Наскоро в една показна демонстрация Obsorb, под формата на бял прах бива тестван срещу   летливи органични съединения. Летливите органични съединения са особено трудни и скъпи за почистване с  конвенционални средства, което е причината някои замърсени терени просто да се запечатват така, че да не се допускат изпарения. Процесът изисква време. Може да се окаже, че   Obsorb е ново при това много евтино средство за възстановяване на рискови обекти. Компанията за развитие в риск JumpStart Inc. вече видя в продукта невероятен потенциал  и инвестира 250000 щатски долара в Absorbent Materials.

Източник:cleantechnica.com

Вашият коментар