Филтър за чешмата?

Чип за откриване на легионела печели международна награда за иновации
24.04.2011
nose
Стъкло попива замърсителите във водата като гъба
24.04.2011

Изберете го според характеристиките на водата

Ваня Павлова

Повечето филтри, които се предлагат на пазара, атакуват определени физико-химични и биологични характеристики на водата. Ето защо, преди да си поставите филтър на домашната чешма, добре е да знаете какви са точно недостатъците й, които искате да отстраните.


Голяма част от тях лесно се определят визуално и не се налагат специални познания в областта на химията. За борба с най-разпространения проблем – разтворено желязо във водата, трябва да се поставят обезжелезители, за отстраняването на едри неразтворими примеси пък се използват механични филтри. Повишената твърдост на водата също е масов проблем, предизвикан от високата концентрация на разтворените в нея соли на калция и магнезия. Именно те са причината за появяването на котлен камък. Повишеното съдържание на твърдите соли може да се отстрани чрез филтрите омекотители. Неприятната миризма и лошият вкус на водата, повишената цветност са свързани с повишеното съдържание на органични вещества, остатъчен хлор или сероводород. За отстраняване на лошия вкус и миризма се използват  филтри с активен въглен. Най-трудно определяемото замърсяване на водата са йоните на тежките метали. Присъствието им във водата може да бъде установено само чрез лабораторно изследване. За отстраняването им се използват филтри омекотители и системи за пречистване, работещи на принципа на обратната осмоза.
Борбата с бактериалното замърсяване става с помощта на ултравиолетови стерилизатори, система за озониране или дозиращо хлориране.

Типичните системи за пречистване на водата за битови нужди се състоят от филтърни тела (едно, две, три или повече), последователно свързани за монтаж директно към водопровода с присъединителен размер. Предлагат се и комплекти за монтаж на плота на мивката или под нея. Комплектуват се с различни филтърни патрони (картриджи) в зависимост от нуждите на потребителя.

I. Механични (седиментни) филтри
Мрежестите филтри задържат едрите абразивни частици. Състоят се от корпус и мрежа и са предназначени за механично пречистване на питейни и промишлени води с температура до 60°С. Вложените в изделието материали са санитарно разрешени за контакт с хранителни продукти. Биват: плетен механичен, влакнест механичен, плисиран механичен, мрежест карбонов. Улавят пясък, ръжда, утайка и предпазват не само нашия ораганизъм, но и всички битови уреди от неблагоприятното въздействие на механичното замръсяване. Използват се широко в перални, болници, предприятия за хранително-вкусовата промишленост, фармацевтиката, електрониката и др.

II. Филтри

Активен въглен

Филтърните патрони се произвеждат от пресован активен въглен с повишена плътност, което осигурява филтрация на частици с размери над 5 микрона. Препоръчва се използването им за филтриране на сложни хлорсъдържащи съединения. Подобряват вкуса и мириса на водата, а също така премахват органичните съединения, пестициди и други химически съединения. Препоръчва се използването им в системи за обратна осмоза. Отстраняват 99% от хлора и 96% от оловото във водата. Филтърният патрон от пресован или гранулиран активен въглен от черупките на кокосови орехи е с повишена адсорбираща способност. Филтърният патрон с активен въглен и елемент сплав от мед и цинк предотвратява развитието на микроорганизми във филтъра. Освен това произтичат множество реакции на окисляване, което намалява концентрацията на такива химични елементи като желязо, олово, кадмий и др. Филтърът е подходящ за пречистване на водата от хлор и сероводород. Комбиниран филтърен патрон (механичен 5 микрона и активен въглен), влизащ в комплекта на колонка, монтирана на плота на мивката.

Филтри за омекотяване, обезжелезяване и керамични бактериални

Филтрите за омекотяване на твърда вода съдържат йоннообменна смола на гранули.

Вторият тип филтри ефективно отделят от водата разтворените йони на желязото с концентрация до 3 мг/л. Идеални са за използване в неголеми домакинства и са с производителност до 20 л/мин. Повишеното съдържание на желязо във водата води до отлагането на котлен камък в металните тръбопроводи, водонагревателните прибори, промишленото оборудване, намалява срока им на експлоатация и значително увеличава разхода на енергия. Съдържанието на железни соли увеличава твърдостта на водата, оставя трудно отстраними петна върху тъканите, ръждиви пътеки във ваната, дразни кожата. Филтърът ефективно абсорбира железните йони и премахва металния вкус и лошия дъх на водата.

Керамичният филтърен патрон отстранява 99,8% от бактериите. Керамичният филтър е направен от алумосиликат, преминал през термична обработка, благодарение на което има еднородна филтрираща структура.

Филтър за пречистване на вода тип UV

Филтърът се състои от механична конструкция, изработена от неръждаема стомана, бактерицидна лампа и пусково устройство. Конструкцията осигурява ламинарен поток на водата в поле от ултравиолетови лъчи. Водата, преминала през филтъра, се дезинфекцира и не съдържа патогенни микроорганизми. Има дълъг срок на експлоатация (12 месеца). UVnm. излъчването, използвано за дезинфекция, е най-ефективно при дължина на вълната 264

Намира приложение в медицината, хранително- вкусовата промишленост, фармацевтиката, производството на алкохолни и безалкохолни напитки, за обеззаразяване на водата, разрушаване на токсините и пирогенните вещества при UV стерилизация на дестилирана вода, предназначена за вътревенозно приложение.

Вашият коментар