Чип за откриване на легионела печели международна награда за иновации

luxbath1_E
Водата – това е живот
24.04.2011
Филтър за чешмата?
24.04.2011

TNO Legionella chip спечели първа награда за иновации, която се присъжда от Европейската асоциация за изследвания и технологии (EARTO). Наградата е присъдена заради социалното и икономическо значение на продукта.

В лабораториите с помощта на  Legionella chip  вече е възможно само в рамките на четири часа дали пробата от вода съдържа бактерията легионела.  Legionella chip е разработен от компанията TNO в сътрудничество с Vitens, холандска компания за питейна вода.„Резултатът е много по-бързо и по-точен от традиционния метод, който може да отнеме време до една седмица.  Това означава, че несигурността относно рисковете за здравето, е съкратен и свързаните с тях разходи на фирми и институции могат да бъдат значително намалени „, казва Тини Колийн,   член на Управителния съвет на TNO, на  официалната церемония по награждаването.

Валтер ван дер Меер, член на Управителния съвет на Vitens подчертава социалното значение на чипа. „Бързото действие на чипа Legionella го прави много ясно дали общественото здраве е изложено на риск и така да ускори Legionella  chip  ще ни помогне по-бързо да разберем, дали има обществена опасност от инфекция и ще ни помогне по-бързо да се справим със заразата. Ползата за обществото е съществена „
Специално проучване на TNO, Vitens и Регионална здравна лаборатория в Кенемер показа, че само много малка доза  щамове Legionella могат да са рискови за човешкото здраве. Напрактика  всички pneumophila Legionella бактерии се разглеждат като опасни за здравето. Легионелата е причинител на болестта Легионер, която през 1999година стана причина за 32 смъртни случая в град Бовенкарспел, Нидерландия.

Източник:  waterlink-international.com

Вашият коментар