Чревна хидротерапия

LPG_3
Липомасажът вае перфектно тяло
08.04.2011
chisto_tialo
Програма DETOX
08.04.2011
kolon_terapy

Чисти черва – здраво тяло

с чревна хидротерапия


Миенето на зъбите или вземането на бърз сутрешен душ са хигиенни навици, без които модерният човек никак не може. При това едва ли някой се пита защо му е нужно това. Просто го прави.Колко пъти в живота си обаче сте си вземали душ на вътрешните органи чрез чревна хидротерапия? Какво всъщност означава това – лечение, терапия или хигиенен навик? Трябва ли въобще да се прилага при здрави хора и защо? Тези и ред други въпроси си задават повечето хора, които видят чревната, наричана още колонтерапия в менюто на новите СПА центрове.

Какво е чревна хидротерапия

Това е ефективен и напълно безопасен съвременен метод за промивка на дебелото черво за отстраняване на остатъчната маса без лекарствени средства. При процедурата червото буквално се облива с темперирана и филтрирана вода, с което се засилва естествената перисталтика, а застоялите понякога с години екстременти се размекват и отстраняват.

Модерната чревна хидротерапия няма нищо общо с клизмата,
при която се промива само ректумът, най-долната част от червото.

С регулярното вътрешно промиване със съвременна апаратура се постига максимално почистване в дълбочина на чревната лигавица. Отстраняват се екстременти, токсини и гнилостни вещества. Превръщането на чревната хидротерапия в навик значително подобрява обмяната на веществата в организма и подпомага лечението на редица заболявания като колит, хемороиди, запек, газове, диария, чревна интоксикация, целулит, наднормено тегло, мигрена, депресии и неврози, белодробна астма и алергии.

Защо да се подложим на чревна хидротерапия?


Тази процедура служи главно за профилактика и за вътрешна хигиена на организма.
Повечето хора имат лош хранителен режим – ядат нерегулярно, при това нездравословни, трудно смилаеми храни и почти не пият вода. В комбинация с останалите модерни белези на живота като обездвижване, стрес, прием на множество лекарства дори и напълно здравият организъм реагира със симптоми като главоболие, кожни промени, общи неразположения. С чревната хидротерапия не само се прочиства дебелото черво, но и се хидратират органите, стабилизира се общият им режим на работа.

Етапи на чревната хидротерапия

СПА център „Ибис” е единственото място в България, в което чревната хидротерапия се изпълнява на принципа на т. нар. отворена система – най-модерната в света.

За разлика от традиционната затворена система осъвремененият метод осигурява самостоятелност на клиента по време на терапията, като влизането на терапевта е наложително само в началото и в края на процедурата.

Благодарение на модернизираните технологии потоците чиста и отработена вода не се смесват както при затворения цикъл и ходенето да тоалетна след терапията вече съвсем не е задължително.

Първата среща между терапевт и клиент в СПА център Ibis задължително започва с кратка консултация за особеностите на процедурата.


Разясняват се разликите между отворената и затворената система за хидротерапия, попълва се анкетна карта, в която клиентът отбелязва историята на своите навици, заболявания и новопоявили се симптоми.

Подготовка
По време на процедурата клиентът може да е със свои дрехи от кръста нагоре. Нужно е само да облече специална престилка, да обуе чехли за еднократна употреба и да се настани удобно на апаратния стол. Междувременно терапевтът е свързал специална стерилна тръбичка към апарата, която завършва с тънък накрайник.
Когато клиентът остане сам в помещението, той намазва накрайника с вазелин и го поставя в ануса. Когато е готов, звънва с намиращия се наблизо звънец. Терапевтът влиза, включва апарата и излиза.


Процедурата трае 30-35 минути

През цялото време на хидротерапията клиентът е сам и може да почива и напълно да се отпусне. На по-любопитните апаратът дава възможност да наблюдават консистенцията, която излиза от червата им. За целта пред тях е поставено огледало,  в което се отразява отходната тръба.

Колко и с каква периодичност да са процедурите?

Чревната хидпотерапия може да се ползва самостоятелно или като съставна част на поддържаща програма. Общият брой на процедурите в един хидротерапевтичен курс и тяхното редуване е индивидулно. Определящи са възрастта, състоянието на дебелото черво, налични заболявания и др. Като начало се препоръчват 2-3 процедури през 4-8 дни, а след това по 1-2 процедури месечно или през месец.


Кога да не се предприема процедура за чревна хидротерапия?


Като всяка хидротерапия и чревната  има своите противопоказания, най-честите от които са: всички остри възпалителни заболявания, остра чревна недостатъчност, остри хемороиди, активни ректални кисти и фисури, язвени колити, дивертикулози, болест на Крон, скорошни операции, злокачествени заболявания, пресни кръвоизливи – особено от храносмилателните пътища или с придружаваща анемия, изразени хернии, остра бъбречна недостатъчнаст, лупус, психически заболявания извън ремисия, чернодробна цироза, сърдечна недостатъчност, бременност и др.
Нормалият менструален цикъл не е противопоказен за прилагане на чревна хидротерапия.
Необходима ли е предварителна консултация с личния лекар?
При здравите хора, които нямат никакви оплаквания, не се налага предварителна лекарска консултация. При наличие на изразено заболяване се изисква мнението на личния лекар или друг специалист.


Чревната хидротерапия в Spa Center Ibis се комбинира с успоредно действащи физикални процедури като: адаптиран ръчен масаж; вакуум-масаж, който се  използва като тип ”лимфен дренаж”.

При дълбоко натрупан целулит се практикува съчетаването на вакуум-масажа с ултразвук.
Центърът е оборудван с  апаратура на световноизвестната фирма Nemectron.

За контакти
– Мария Събева, лицензиран чревнотерапевт от I-ACT
– Доц. д-р Веселина Едрева, експерт по балнеология
– Висококвалифицирани рехабилитатори и масажисти

1421 София, ул. “Вежен” 12А, тел./факс 963 28 08,
e-mail: heby@abv.bg    web: www.spaibis.com.

Днес чревната хидротерапия (популярна като “колонтерапия”) е една от водещите и най търсените хидропроцедури. Тя е широко разпространена и се използва от хората в страните с развита икономика и медицина. В България този метод е практикуван преди повече от 50 години. От няколко години той се възроди в 3 от големите ни градове, а през последните месеци в София се въведе и най-модерният му вариант – „Отворена система” на чревната хидротерапия.
Чревната хидротерапия представлява масивно и ефективно промиване на дебелото черво с благоприятно въздействие върху целия оргазъм. Преди да се пристъпи към изпълнението й, трябва да се вземат предвид не само индикациите, но и контраиндикациите за това. Правилно приложена, тя е неболезнен метод и без странични неблагоприятни въздействия. Даже по време на провеждането на процедурата и особено през следващите няколко дни човек чувства определена лекота и комфорт.
В САЩ, където се практикува най-вече чревната хидротерапия, статистиката показва, че 70% от хората, които ползват този метод, са здрави хора или са с някакво болестно предразположение и искат да запазят своето здраве. Останалите 30% от хората са болни от някое хронично заболяване, подходящо за провеждане на чревна хидротерапия. Важно е да се осъзнае, че тази процедура  служи главно за профилактика и за повишаване на вътрешната хигиена на организма.
Чревната хидротерапия се използва самостоятелно или в комбинация с други методи и диети за коригиране на телесното тегло, подобряване функцията и хармонията на вътрешните органи. Най често тя се съчетава с различни масажни техники, физиотерапевтични и козметични процедури, с определени диети, които действат синхронно и взаимно се допълват.
Тази процедура трябва да стане елемент от здравословния начин на живот на човека, защото осигурява здраве най-вече чрез пречистване на организма. Според създателя на чревната хидротерапия „Отворена система” Роко Бруно „когато червата са по чисти, тялото е по здраво”.

Вашият коментар