“Плажен светофар” показва чистотата на водата

Sema Gural, дизайнер на Brezza
Gural Group – турският лидер в областта на керамиката
21.04.2011
Асансьор в гигантски аквариум
23.04.2011
01_Йордан_Вукански

Почивката на плажа не може да се сравни с друго удоволствие – релакс на пясъка, дрямка под плисъка на морските вълни, мирис на водорасли и… разхлаждане в приятната морска вода.

Днес обаче, не е разумно да се къпем, където ни хареса. Край много градове пристанищата са в близост до плажната ивица  и обществената канализация се зауства именно във водата.
Трябва ли да се случи екологична катастрофа като нефтения разлив при Мексиканския залив, за да увеличим бдителността си по –посока чистота на водата при плажната ивица, питат дизайнери. И дават отговор.

Ето иновационно устройство, което свети с ярка светлина в различен цвят, в зависимост от чистотата на водата.

Автор на концепцията „Health Light“, “светлина за здраве” е изобретателят Liu Yun . Функцията на устройството е да определя степента на чистота на вода с помощта на микроорганизми. Апаратурата се състои от две части: долна, която много прилича на на спринцовка и задачата й е да засмуче водата и да я изтласка към повърхността. Горната част е обем, в който живеят чувствителни бактерии. Ако водата не съответства на стандартите за качество, микробите тихичко измират.
Истинският цвят на горната капсула е като на океана – син. С измирането на микробите капсулата пожълтява и най-накрая става червена. Червеният светофар предупреждава, че къпането е забранено.Човек може много отдалече да види тези предупредителни знаци. Те се забелязват дори и в тъмна нощ, защото капсулата е покрита с ярки светодиоди. Зареждането на устройството става със слънчеви батерии. Безнадеждно почервенялата от мръсната вода капсула може да се развие и да се подмени.

Концепцията „Health Light“ има един сериозен недостатък – не отчита радиоактивността на водата, защото бактериите са устойчиви на висока степен на йонизация.

Вашият коментар