Най-големият басейн в света

W
W Retreat &Spa – луксозното бягство от суетния свят
28.05.2011
Gemelli Design_01
Проект на баня: H2O в геометрия
29.05.2011
orldslargest1

Басейните по морските  курорти вече предлагат екстрата къпане в морски води. Само дето повечето от тях не могат да заменят истинското море нито като температвра, нито като вълнение, а най-малкото като размери. Има обаче един изкуствен басейн, който предлага усещането за плуване не просто в обикновено море, а в истински океан. Става дума за басейна на курорта San Alfonso del Mar в чилийския град Валпарайсо, който граничи с истинския Тих океан.

Чилийците вече се специализираха в построяването на курорти дори там, където практически е невъзможно да съществуват. Например градчето Валпарайсо, което се намира на брега на Тихия океан. Морката вода по тези брегове рядко надвишава 17 градуса. Там обаче днес е построен огромен курорт San Alfonso del Mar, който дори е в книгата с рекордите на Гинес.
{mosimage}     Световната си популярност комплексът дължи най-вече на огромния басейн, построен на брега на Тихия океан. Дължината му е 1013 метра, а ширината достига 150 метра. Общата площ на водната му повърхност е около 8 хектара.  Басейнът се пълни със солена вода директно от океана, която се нагрява от слънцето до 26 градуса. Като истинско море.

Басейнът съдържа  около 250 хиляди кубически метра морска вода. Той е толкова голям, че в него придвижването става лодка, яхта или катамаран, които между другото могат да се вземат под наем. В него дори може да се кара сърф със специална моторна дъска PowerSki Jetboard.

Инвеститорите на курорта San Alfonso del Mar са похарчили за построяването на басейна близо 1.5 милиарда долара. А за пълненето и обслужванито му ежегодно отиват около 3 милиона долара.
Този рекорд за най-голям басейн едва ли скоро ще бъде надминат, коментират наблюдатели. Вторият по големина басейн се намира в Мароко и размерите му са едва 150х150 метра. Разликата, очевидно, е огромна.
Вашият коментар