Човешката урина като източник на енергия?!

casa_son_vida_20
„Между състоянията“, Евгени Динев
03.05.2011
P-2001
Хидромасажна кабина P-2001
10.05.2011
urinal-1

Thermochromic Urinal – е един наистина нетрадиционен източник на енергия. Той предлага иновационно решение за захранване на изкуствения интелект, като в случая в ролята на батерии влиза човешката урина.

Не е тайна, че японците са изключително практични хора. Те никак не обичат да губят нито време, нито ресурси. И съвсем не е случаен факта, че точно те посочват начин за “рециклиране” на урината. Факт е, че тя има температура, близка до тази на човешкото тяло. И много често нейната температура е по –висока от въздушната. Точно тази разлика в градусите, оказва се, може да се използва за добиване на енергия. Концепцията Thermochromic Urinal на практика реализира една проста идея.

Проектът се състои от специална метална стена с функция на писоар. Когато топлата урина удари стената, намокреното място на мига променя цвета си. При това в нюанси, зависещи от точността на попадение на струята – в червено в центъра до бледо жълто в периферията.

Засега Thermochromic Urinal само нагледно показва разликата в температурата между урината и метала. Създателите обаче планират в бъдеще да използват остатъчната топлина като реален алтернативен източник на енегия.
В случая не става дума за промишлени мащаби, разбира се. Но каквито и да са обемите генерирана енергия, все ще е успех.

Вашият коментар